Vreau un măr, dar nu am loc în grădină
Ai un petic de grădină şi totuşi vrei să îţi plantezi un măr? Nimic mai simplu, alege unul dintre noile soiuri de meri columnari, soiuri modificare genetic pentru a creşte în special în sus.
Merii columnari ocupă spaţiu restrîns şi pot fi o soluţie bună pentru a avea mere gustoase, chiar din grădină. În plus, pot di cultivaţi chiar şi în ghivece şi nu necesită îngrijiri speciale. Alegerea unui soi columnar poate fi uşor mai dificilă decât în cazul soiurilor clasice, deoarece specialiştii ne avertizează că nu putem vorbi de soiurile pe care le cunoaştem (Ionatan, Red Delicious sau Golden Delicious). Nu rămâne decât să citiţi pe cutia soiului de măr tipul de fruct pe care îl produce (mai acidulat, mai dulce, cu carnea mai tare etc) sau să cereţi informaţii la producătorul de unde achiziţionaţi puietul.
Când să plantăm
Este indicat ca plantarea să aibă loc de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, într-un loc luminos, ferit de vânturi puternice şi îngheţ.
Solul
Solul trebuie să fie fertil şi trebuie să ştiţi că merii nu sunt foarte atraşi de solurile argiloase. Pentru acest tip de sol va fi nevoie de încorporarea de amelioratori de sol.
Sprijin
Deşi sunt meri columnari, puieţii au nevoie de sprijin până când trunchiul lor va fi suficient de puternic pentru a susţine dezvoltarea corectă şi greutatea fructelor. De aceea, înfigeţi în pământ un sprijin (băţ, ţeavă), de care să legaţi puietul pentru a-i menţine verticalitatea şi a-i oferi sprijin. Mărul poate creşte până la cca 2-3 metri înălţime, iar rădăcinile sale se vor întinde la cca 1 m în pământ.
Polenizarea
Un element interesant al merilor este faptul că au nevoie de un partener de polenizare din alt soi pentru a avea rod bogat şi sănătos. Transferul polenului dintr-o varietate în alta a aceluiaşi copac este esențială pentru fructificarea cu succes.
Cum îi îngrijim
Udarea: ca orice arbore nou plantat în grădină trebuie udat foarte bine la început şi apoi regulat în primele trei săptămâni (chiar la 3-4 zile dacă vremea este uscată). Ulterior, udaţi-l bine o dată pe săptămână.
Mulcirea: mulcirea reprezintă o modalitate bună de a păstra umezeala în sol mai ales pe timpul verii. La copacii nou plantaţi, care se bucură şi se o porţie generoasă de compost, mulcirea reprezintă şi o modalitate a de păstra substanţele nutritive în sol, dar şi de a evita creşterea în exces a buruienilor. Primăvara şi toamna sunt cele mai bune perioade de mulcire.
Hrănirea: mai ales în perioada de creştere, merii vor avea nevoie de îngrăşământ pentru a dezvolta rădăcini puternice şi a produce o recoltă bogată. La pomii foarte tineri este bine să folosiţi un îngrăşământ diluat până când devin mai puternici.
Tăierea merilor columnari
Trunchiul copacilor tineri (care nu dezvoltă lăstari laterali puternici), trebuie să fie tăiat căte o treime în fiecare iarnă până când vor atinge înălţimea maximă. Acest lucru va încuraja mugurii inferiori să se ramifice şi astfel putem avea un măr bogat şi plin de fructe.
Lăstarii laterali principali trebuie tăiați la sfârșitul toamnei până la 3 noduri de la tulpina verticală principală și orice lăstari secundari la unul / doi muguri.
Un sfat profesionist ne spune că este necesar ca doar în primăvara celui de-al doilea an, să îndepărtăm toate florile premature pe măsură ce apar şi să lăsăm frunzele bazale intacte.
Continuați acest regim de tăiere anual și veți avea un pom fructifer sănătos şi bogat!