Cei care au acasă un patruped blănos și lătrăcios, știu ce înseamnă dragostea lui și nu ar renunța pentru nimic în lume la asta. Desigur, intervin scurtele episoade de furie la adresa lui când văd gropile din curte sau iarba arsă de urină…
Ce este de făcut deci când iubitul nostru companion își face nevoile zilnice în grădină și ne strică cele mai frumoase tufe de flori și iarba cea mai fină?
În primul rând trebuie să înțelegem ce anume strică iarba. Până de curând era împământenită ideea că PH-ul urinei este cel vinovat. Dar un studiu din anii 80 a demonstrat că nicidecum PH-ul este de vină, ci nitrații din compoziția ei. Se spune că, dacă nu ar fi nitrații, urina câinilor ar fi chiar benefică pentru plante deoarece conține uree, săruri și minerale.
Și nici acești nitrați nu ar fi atât de periculoși dacă nu ar fi volumul mare de urină. Cu cât un câine este mai mare, cu atât mai mult are șanse să distrugă mai mult. Poate chiar ucide un arbore, deoarece urina se poate filtra până la rădăcini și, în volum mare, poate distruge întreaga plantă.
Ce putem face?
În primul rând putem antrena câinele. Desemnați-i anumite zone în care să urineze și unde să nu plantați nimic. Puteți pune mulci sau nisip pentru a delimita zona. De asemenea, puteți „planta” un felinar sau un stâlp decorativ pe care câinele să îl folosească, mai curând decât mărul sau prunul din curte.
Puteți dilua urina imediat ce câinele a urinat cu multă apă. Veți reduce stresul asupra plantelor. Un alt mic secret pentru a dilua urina este de a-i da câinelui acces la apă proaspătă tot timpul și a-l determina să fie mereu hidratat. Urina va fi mai diluată și va produce mai puține pagube.
Folosiți soluții speciale de descompunere a amoniacului pe care le găsiți la magazinele de specialitate. De obicei se găsesc sub formă de tablete care se dizolvă în apă.
O altă abordare ar fi să folosiți specii de iarbă mai robuste. Se prind ceva mai greu dar sunt mult mai rezistente odată ce s-au prins.
Există și suplimente alimentare pentru câini care pretind că „leagă” azotul. Cel mai bine este să vă sfătuiți cu un medic veterinar pentru a vedea dacă sunt sigure pentru cățelul dumneavoastră.
În orice caz, trebuie să vă amintiți că relația dumneavoastră cu patrupedul iubit este mai importantă decât câteva pete galbene de gazon sau o tufă de hortensia uscată pe jumătate. Acelea sunt neplăceri, dar nu uitați că în niciun caz câinele nu a făcut cu intenție stricăciunile în grădină!
Cu puțină perseverență și puțină grijă, sigur veți reuși să aveți o curte frumoasă și o relație armonioasă cu câinele dumneavoastră!