Uneltele de grădină, la păstrare peste iarnă!

Ca să ne bucurăm cât mai mult timp de unelte funcţionale şi performante, trebuie să învăţăm să avem grijă de ele. Iar iarna este cel mai potrivit moment să le punem în ordine pe toate!

Am acoperit cu grijă straturile cu frunze şi mulci, am plantat bulbii de gladiole şi de lalele pentru primăvară şi treaba noastră se cam apropie de sfârşit. Este momentul acum să ne punem în ordine uneltele de grădină şi să le acordăm atenţie şi odihna binemeritată.

Uneltele manuale cu lame metalice, cum ar fi mistriile, săpăligile și lopeţicile, trebuie în special curățate și protejate de rugină în lunile mai reci. Vor fi apoi gata de acţiune imediat ce soarele va încălzi pământul în primăvară!

Pentru a menține la menţine lamele şi părţile metalice strălucitoare în timpul hibernării, tot ce aveți nevoie este puțin nisip și ulei. Urmând paşii de mai jos vă asiguraţi că uneltele vor fi în formă maximă la primăvară!

Pregătiți amestecul de nisip

Umpleți o oală sau o găleată veche (suficient de mare pentru a ține toate instrumentele dvs. cu lamă de metal) cu nisip uscat. Se amestecă apoi cu un ulei lubrifiant, cum ar fi WD-40 sau uleiul de in până când acesta este complet umed. Evitați să folosiți ulei de motor, în special pentru uneltele pe care le folosiți în grădina de legume, astfel încât să nu ajunge să contaminați solul. Iar uleiul vegetal se râncezeşte odată ce dă căldura.

Așezați instrumentele în amestec pentru depozitare

Curăţaţi cu atenţie uneltele. Noroiul uscat îndepărtaţi-l cu o perie rigidă sau cu peria de sârmă. Apoi puneţi-le pe toate în amestecul de nisip şi ulei mineral şi lăsaţi-le într-un loc răcoros şi uscat. Penntru ca şi mânerele din lemn ale uneltelor să fie protejate, ungeţi-le cu ulei mineral sau ulei de in.

Adunați uneltele curate și uscate ( orice murdărie sau seva sau curățați-le coapte cu noroi cu o perie rigidă sau un tampon de spălat din lână de oțel). Puneți capetele metalice în amestecul nisipos. Așezați vasul sau găleată care conține instrumentele într-un loc răcoros și uscat pentru depozitare în timpul iernii și lăsați amestecul să-și facă treaba. Păstrați mânerele sculelor din lemn să nu se despice și să se usuce în timpul lunilor de iarnă, frecându-le cu ulei de in sau ulei mineral (6 USD, The Home Depot) înainte de depozitare.

În primăvară

Odată ce primăvara se instalează şi aveţi nevoie de unelte, scoateţi-le din amestecul nisipos şi ştergeţi-le cu o bucată de pânză sau o cârpă mai groasă. Păstraţi amestecul pentru oricând doriţi să vă curăţaţi şi protejaţi uneltele.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro