Te-ai gândit să te apuci de grădinărit, dar nu ştii care sunt uneltele necesare. Ajungi într-un magazin de unelte şi eşti copleşit de multitudinea de unelte de grădinărit!
Nu începe să cumperi haotic unelte doar pentru faptul că sunt prezentate ca fiind extrem de bune, fiabile etc. Banii se vor duce pe apa Sâmbetei, iar şopronul sau garajul tău va deveni repede neîncăpător din cauza uneltelor (de multe ori) nefolositoare şi scumpe.
Desigur, există unelte pentru fiecare aspect al grădinăritului la care te poţi gândi, iar inventivitatea creatorilor de unelte este nesfârşită, ajungându-se la unelte pentru anumite tipuri de acţiuni pentru tipuri de plante!
De aceea îţi vom creiona un ghid al uneltelor şi accesoriilor de care ai neapărată nevoie să începi aventura grădinăritului
- Mănuși
Mânuşile sunt esenţiale pentru siguranţa şi confortul tău. Grădina prin definiţie este plină de aşchii, pietre, noroi, iar o pereche bună de mânuşi îţi va proteja mâinile şi îţi va asigura confortul mâinilor curate care te va lăsa să lucrezi în linişte în grădină.
Alege o pereche de mânuşi durabile, nu foarte groase. Ai grijă să îţi fie bune, astfel încât să nu îţi facă băşici.
Alege mânuşi din material textil şi impermeabil care va lăsa mâinile să respire.
Spală mânuşile după fiecare utilizare şi lasă-le bine să se usuce înainte de a le depozita.
- Foarfece de grădină
Este o unealtă esenţială care te ajută să ţii sub control creşterea haotică a plantelor. Foarfecele de mână sunt în formă semiovală, iar lama tăietoare întâlneşte o suprafaţă plană. Un alt tip de foarfece este prevăzut cu lamă zimţată. Primul este indicat pentru materialul lemnos, al doilea pentru plantele verzi.
Foarfecele trebuie ascuţite regulat pentru a vă bucura de rezultate optime de fiecare dată.
- Foarfecele de grădină cu mâner lung
Le veţi găsi sub denumirea de foarfece cu mâner telescopic, sau pentru gard viu. Rolul lor este de a tăia în zonele greu accesibile și pentru ramuri mai groase. Mânerele lungi oferă pârghia necesară pentru a tăia prin ramuri de până la un centimetru sau mai mult în diametru. În general, mânerele variază între 16 și 36 cm, iar cele de aluminiu oferă o uşurinţă mai mare în utilizare. Păstraţi mereu lamele ascuţite pentru cele mai bune rezultate
- Greblă
Greblele de grădină vin în 100 de variante! Este important să ştiţi să greblele sunt esenţiale nu numai pentru adunarea resturile vegetale, ci şi pentru mulcire şi afânarea pământului.
Greblele cu o uşoară curbură a dinţilor sunt potrivite pentru afânarea mulciului şi a compostului.
Cele cu dinţii drepţi sunt bune pentru săparea pământului compact sau lutos. Mai puternice sunt cele cu colţii pătraţi.
- Săpăligă de mână
Instrument de mână esențial, săpăligile mici sunt ideale pentru transplantarea plantelor, plantarea containerelor și scoaterea buruienilor.
Alegeţi o lamă lungă pentru eficienţă mărită sau una îngustă pentru a scoate buruieni şi pentru sol stâncos.
Cele din oțel inoxidabil, sau cel puțin cu un cap de oțel inoxidabil, sunt mai durabile și vor dura mai mult.
- Lopată
Aceste lopeți pătrate sunt cele care vor face o mare parte a lucrului în grădină. Vă ajută la săparea de gropi pentru plante, mutarea pământului, a gunoiului, afânarea solului etc.
Este esenţial să alegeţi o lopată bună care să vă ţină o viaţă întreagă. De aceea alegeţi una care are:
- Cap de oţel
- Mâner de lemn din esenţă tare (Frasin, fag)
- Un mâner suficient de lung
- Margini destul de late pentru a putea împinge bine cu piciorul în pământ
- Sapă
Tipul tău grădină este cel care dictează aici care este cel mai bun tip de unealtă. Grădinile de legume cer o sapă puternică şi largă care trebuie să sape des straturi, iar una de flori, cu multe plante perene are nevoie de o sapă mai subţire, mai delicată, care să asigure întreţinere.
Sapa ideală are mânerul confortabil şi lama ascuţită. Alegeţi o sapă pe măsura înălţimii dumneavoastră, cu care să vă simţiţi confortabil atunci când lucraţi.
- Furtun de grădină cu duză reglabilă
Fără apă, grădina dumneavoastră nu poate exista. De aceea, este necesar să vă dotaţi cu un furtun bun, cu cap reglabil, care să vă permită să ajungeţi în fiecare colţ al grădinii dumneavoastră.
Duza reglabilă este esenţială deoarece vă permite să reglaţi presiunea în funcţie de plantele pe care le stropiţi.
Luaţi dimensiunea potrivită! Un furtun prea lung va duce la o presiune scăzută a apei, unul prea scurt nu vă va permite să ajungeţi peste tot în grădină.
Nu ţineţi furtunul în soare direct şi înfăşuraţi-l după fiecare utilizare.
- Alte unelte
În funcţie de mărimea grădinii şi de plantele şi pomii prezenţi în ea, mai puteţi avea nevoie de roabă, greblă pentru frunze, stropitoare.
Odată ce vă veţi dota cu uneltele de mai sus, munca în grădină poate începe şi puteţi deveni în curând un grădinar adevărat!