Antrenați trandafirii să se cațere!

Spuneți cinstit, de câte ori ați cumpărat trandafiri cățărători și, în loc de mirificele tufe care îmbracă un zid întreg, v-ați ales cu un trandafir târâtor sau, mai rău, cu două joarde subțiri pe care cresc 2-3 flori de trandafir?

Vestea bună este că trandafirii cățărători chiar sunt reali și sunt un adevărat spectacol. Vestea mai puțin bună este că de multe ori au nevoie de atenția noastră și de un mic „antrenament”.

Grădinarii ne avertizează că este nevoie, pe lângă atenție, și de răbdare. Recomandarea este de a lăsa trandafirii să crească timp de 2-3 ani fără a-i tăia, cu excepția tijelor rupte sau deteriorate. În acest timp trebuie să ajutăm tijele tinere să se cațere pe o structură de susținere.

Veți vedea însă că nu toate tijele sunt disciplinate. Pe cele mai rebele este bine să le îndepărtați din timp, înainte de a deveni o frustrare majoră!

Una dintre situațiile cel mai des întâlnite este cea a trandafirilor care nu au fost învățați din timp să se cațere și s-au transformat într-o mare de tije întinse de-a lungul solului. Puteți aborda această situație în două moduri: fie tăiați tijele cele mai groase și greu de gestionat și legați ramurile tinere de suport  (și să le verificați periodic pentru a le învăța să crească), fie tăiați toate crengile trandafirului și lăsați din nou să crească tije noi, de la 0.

Mai există și varianta drastică de a scoate trandafirul și a pune altul nou și „docil” în locul lui.

Suport

Suportul de cățărare trebuie să fie flexibil, dar în același timp puternic și blând cu trandafirii. Puteți folos sârmă cauciucată sau bețe de bambus, sau spaliere de lemn. Este important să nu folosiți sârmă simplă care poate tăia tijele și va face loc astfel bolilor. Puteți lega tijele cu bandă flexibilă până când trandafirul se fixează bine pe suport.

Verificați apoi săptămânal trandafirul și orientați tijele indisciplinate. Legați pe ici, pe colo ramurile care nu se „urcă” pe suport.

Mult succes!

Când antrenați trandafiri cățărători, cumpărați o rolă de bandă flexibilă pentru a lega spatele bastoane sau alte legături flexibile, cum ar fi sârmă, cu un strat cauciucat pe ele. Veți dori legături care să ofere un sprijin puternic, dar să ofere flexibilitate cu creșterea, nu ceva care ar putea tăia bastonașele provocând răni la punctul de intrare a bolii. Nu numai că este important să aveți legături bune de susținere, dar și să le verificați des pentru a vă asigura că sunt în stare bună – am auzit de cazuri în care trandafirii cățărători s-au desprins și s-au prăbușit într-o grămadă. Imaginează-ți că încerci să te lupți cu o caracatiță uriașă acoperită de spini!

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro