Sulful de var este indicat mai ales în cazul infecțiilor fungice ale plantelor. În loc să cheltuim sume mari pe produse chimice, de ce să nu ne orientăm către un produs folosit de grădinari și cultivatori de sute de ani?
Sulful de var este un amestec de hidroxid de calciu și sulf. Îl regăsim și în anumite spray-uri horticole latente, în amestec cu un ulei, ca uleiul mineral, pentru a-l face să se lipească de suprafața plantei. Aceste spray-uri de ulei horticol conțin o concentrație mare de sulf de var, și de aceea sunt sigur de utilizat numai pe plantele care sunt latente, deoarece sulful poate arde țesuturile frunzelor.
Sulful de var poate fi, de asemenea, amestecat într-o concentrație mult mai slabă cu apă pentru a fi utilizat atunci când plantele au înfrunzit deja. Chiar și în concentrații mai mici și diluat cu apă, este important să nu se pulverizeze sulf de var pe plante în zilele calde și însorite, deoarece sulful poate provoca arsuri solare plantelor.
Când este utilizat corespunzător, sulful de var este un tratament sigur și eficient al bolilor fungice, cum ar fi:
- Mucegaiul praf
- Antracnoză
- Punct negru
- Pojarul plantelor
- Putregaiul negru
Ca spray horticol latent, sulful de var este sigur de utilizat chiar și pe fructele care includ:
- Zmeură
- Mure
- Afine
- Mere
- Piersici
- Pere
- Prune
- Cireșe
Sulful de var este, de asemenea, utilizat pentru a trata bolile fungice ale plantelor ornamentale, cum ar fi:
- Trandafiri
- Cornus
- Hortensii
- Phlox
- Rudbeckia
În plus, sulful de var poate fi un tratament eficient pentru anumiți dăunători.
Cum și să utilizați sulful de var
Sporii bolilor fungice pot ierna în crăpături sau fisuri ale plantelor sau în resturile din sol și din grădină. Din acest motiv, sulful de var este folosit de obicei în concentrații mari pe plantele latente și în special pe cele cu tulpini lemnoase. Folosiți sulful de var în acest fel la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, înainte ca planta să înfrunzească. De asemenea, este o idee bună să pulverizați solul în jurul plantelor care au fost infectate anterior sau sunt predispuse la infecție.
Pentru plantele perene sau plantele care prezintă semne noi de boli fungice, sulful de var poate fi amestecat cu apă și pulverizat pe plante oricând, cu excepția zilelor calde și însorite. Raportul de amestecare este de 1 lingură la 4 litri de apă. Pulverizați bine toate suprafețele plantei. Lăsați amestecul să stea pe plante timp de 15-20 de minute. Apoi clătiți bine plantele doar cu apă curată.