Solul potrivit pentru bonsai

Gingașul bonsai este expresia unei arte care te îndeamnă să reduci la esență tot ceea ce te înconjoară.

Deși nu este cel mai interesant aspect al creșterii bonsaiului, solul pentru bonsai este esențial. Ca și în cazul artei în sine, cerințele de sol pentru bonsai sunt exigente și foarte specifice.

Solul pentru bonsai trebuie să îndeplinească trei criterii diferite: trebuie să permită o bună retenție a apei, drenaj și aerare. Solul trebuie să poată reține și reține suficientă umiditate, dar apa trebuie să poată să se scurgă imediat din ghiveci. Solul trebuie să conțină și buzunare de aer care să furnizeze oxigen rădăcinilor și microbacteriilor.

Ingredientele comune din solul pentru bonsai sunt akadama, piatra ponce, roca de lavă, compostul organic pentru ghiveci și pietriș fin. Solul ideal pentru bonsai trebuie să aibă pH neutru, nici acid, nici bazic. Un pH între 6,5 și 7,5 este ideal.

Akadama este un lut japonez copt tare pe care îl găsiți online sau la magazinele de specialitate. După aproximativ doi ani, akadama începe să se descompună, ceea ce va reduce aerarea. Aceasta înseamnă că este necesară replantarea sau că akadama ar trebui utilizat într-un amestec cu componente ale solului bine drenate. Uneori akadama este înlocuit cu argile arse/copte, care sunt mai ușor de găsit.

Pielea ponce este un produs vulcanic moale care absoarbe bine atât apa, cât și nutrienții. Roca de lavă ajută la reținerea apei și adaugă structură solului bonsai.

Compostul organic pentru ghiveci poate fi mușchi de turbă, perlit și nisip. Una dintre cele mai comune opțiuni pentru compostul organic pentru utilizare în solul de bonsai este scoarța de pin, deoarece se descompune mai lent decât alte tipuri de compost și ajută la păstrarea drenajului corect.

Pietrișul fin sau nisipul ajută la drenaj și aerare și este folosit ca strat inferior al unui ghiveci pentru bonsai.

Fiecare bonsai are pământul potrivit

Amestecul exact de sol pentru bonsai depinde de tipul de specie de copac folosit.

  • Pentru copacii de foioase bonsai folosiți 50% akadama, 25% piatră ponce și 25% rocă de lavă.
  • Pentru conifere utilizați 33% akadama, 33% piatră ponce și 33% rocă de lavă.

Dacă clima este umedă, adăugați mai multă rocă de lavă sau nisip pentru a îmbunătăți drenajul.

Uneori, obținerea solului potrivit pentru bonsai necesită câteva încercări. Începeți cu rețeta de bază și urmăriți îndeaproape cum se simte micul bonsai.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro