Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci patogene care atacă frunzele şi le împiedică dezvoltarea normală.

Rugina plantelor apare în special pe frunze dar şi pe tulpini sau inflorescenţe. Este cauzată de mai multe tipuri de fungi, deşi boala este denumită, în general, rugină.

Rugina afectează fasolea, floare soarelui, garoafele, prunii şi trandafirii.

Rugina fasolei este cauzată de Uromyces appendiculatus care provoacă pe frunze mai întâi peste alburii, apoi gălbui şi apoi un fel de pustule negricioase. Frunzele se răsucesc, se usucă, afectând astfel calitate recoltei.

Garoafele sunt atacate de Uromyces caryophyllinus care provoacă pete galbene şi ulterior pustule negre pe flori, tulpini şi chiar şi pe flori. Sunt afectate mai ales frunzele şi tulpinile. Frunzele se îngălbenesc, se usucă şi nu permit dezvoltarea corectă a plantei.  Uneori tijele sunt afectate în totalitate şi florile se usucă, seva nemaicirculând corect sau chiar deloc.

La grâu rugina este cauzată de Puccinia recondita, Puccinia striiformis sau Puccinia graminis. Rugina apare des în culturile de grâu. Afectează ambele feţe ale grâului, tulpinile, tecile. Primul microorganism produce pustule negre şi duce la uscarea zonelor afectate, cel de-al doilea produce anumite striuri galbene pe frunze sau tulpini, iar al treilea atacă toate organele supraterane, producând pustule negre care afectează grav creşterea plantei. Puccinia graminis produce cele mai însemnate pagube şi este răspândită oriunde se cultivă grâu. Puccinia striiformis apare de obicei în anii cu primăveri mai reci şi produce, la rândul ei, pagube importante.

Floarea soarelui poate cădea la rândul ei pradă ruginii din cauza fungilor Puccinia helianthi.  Boala este vizibilă încă din primăvară prin petele gălbui care evoluează apoi în maronii şi apoi în pustule negricioase care afectează frunzele, duc la uscarea lor şi căderea lor prematură.

Toate culturile atacate de rugină trebuie curăţate de plantele care prezintă semne de îmbolnăvire. Plantele bolnave se distrug prin foc. După recoltare se recomandă distrugerea resturilor vegetale, ararea în profunzime a pământului şi cultivarea de soiuri rezistente la rugină.

Se poate face tratament chimic cu anumite fungicide specifice fiecărui microrogranism în parte.

La trandafiri rugina este cauzată de Phragmidium disciforum. Boala se manifestă de regulă primăvara prin apariția unor pete galbene, pe partea superioară a frunzelor și a unor zone portocalii, circulare, pe partea inferioară a lor. Petele pot apărea atât pe frunze, cât și pe ramurile tinere sau pe muguri. Aceste pete evoluează în pete maronii, negricioase , ca de rugină, care duc la uscarea prematură a frunzelor şi la dezvoltarea anevoioasă a plantei.

În cazul tufelor de trandafiri este indicată curăţarea tufei, arderea frunzelor atacate şi aplicarea de fungicide specifice acestui soi de fungi.

Rugina plantelor nu numai că afectează estetic plantele, dar duce şi la creşterea lor anevoioasă sau chiar moartea lor. Problemele în cazul culturilor de grâu sau de floarea sunt importante, ducând la recolte foarte slabe şi la afectarea culturii, uneori iremediabil.

De aceea, ca măsură de prevenţie se recomandă cultivarea de soiuri rezistente la atacul microrogranisemlor care provoacă rugina plantelor.

 

 

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »