Roşiile, gustoase şi sănătoase.

Nu trebuie să vă mai spunem că roşiile crescute în grădina de acasă sunt mai gustoase şi mai sănătoase decât cele din supermarket.   De ce să nu vă bucuraţi de cele mai gustoase roşii din lume, cele crescute de voi?

Diferenţa dintre ele nu vine numai din soiurile diferite, unele modificate genetic pentru a rezista la transport, depozitare, vânzare la raft, ci mai ales din gradul de coacere. Pentru a fi gustoase, roşiile trebuie să fie bine coapte. Ori acest lucru nu se întâmplă în cazul roşiilor din magazin pentru simplul motiv că, odată coapte, roşiile încep să se degradeze repede (se înmoaie, se lovesc uşor, etc). Iar pentru a supravieţui lungului drum din seră până la raft, ele trebuie culese când nu sunt coapte. Iar ca să capete culoarea mai puternică, de multe ori se stropesc cu un gaz (nu este toxic) pentru a le mai ajuta un pic să se matureze. Dar gustul…. rămâne un vis frumos.

Deci, să cultivăm roşii în grădină! De ce avem nevoie:

Soare

Mai mult decât orice, roşiile au nevoie de soare şi căldură. Este indicat să fie aşezate în locuri însorite de unde să primească lumină şi căldură 8 ore pe zi.  Dacă nu aveţi un astfel de loc, puteţi da o mână de ajutor creşterii lor cu ajutorul unor mici trucuri: puneţi folie neagră de plastic în jurul lor pentru a atrage şi păstra căldura din orele de expunere la soare, puneţi mulci pentru a păstra umiditatea pământului şi a evita crăparea lui şi suferinţa roşiilor când nu sunt udate suficient.  Încercaţi să creaţi un mini efect de seră prin poziţionarea în jurul roşiilor de materiale reflectorizate. Iar dacă cumva, dimpotrivă, vă aflaţi într-o zonă foarte caldă şi însorită, feriţi roşiile un pic şi oferiţi-le puţină umbră.

Sol

Din fericire, roşiile nu sunt prea pretenţioase: au nevoie de pământ fertil, bine drenat cu un PH cuprins între 5,8 şi 7,0. Înainte de plantare puneţi puţin compost sau îngrășământ animal (cca 6-8 cm).

Loc

Plantarea roşiilor în grădină se face în straturi paralele, care pot conţine câte două rânduri de roşii. Distanţa între rânduri este de cca 50-80 cm, iar distanţa între plante (pe lungimea stratului) este de cca 30 de cm. O distanțare corectă va asigura platelor lumina necesară, dar şi o bună circulaţie a aerului, care va împiedica multe boli ale plantelor.  Chiar dacă vrem doar câteva cuiburi, păstrăm distanţele indicate mai sus.

Când plantăm roşiile

După ce am făcut răsadurile de roşii din seminţe, le putem transplanta în grădină atunci când temperatura solului, la o adâncime de 10 cm, este de minim 12 grade. Acest lucru se întâmplă câtre finalul lunii aprilie, începutul lunii mai în zonele bine temperate.

Ce avem de făcut după plantare

Le udăm regulat, având grijă ca solul să rămână mereu umed, dar să nu băltească.  Este bine să le udăm dimineaţa sau seara pentru ca soarele să nu ardă plantele (picăturile de apă pot deveni lunete care focalizează căldura şi lumina soarelui). 

Ce creştem

Ce soiuri alegeţi este la latitudinea dumneavoastră, dar experţii ne sugerează să luăm trei soiuri diferite de roşii şi să vedem care este cel mai bun şi astfel, anul următor, vom şti ce să alegem!

Mai dulci, mai suculente şi mai aromate decât orice roşie din comerţ, roşiile noastre vor începe să ne redefinească modul de a mânca sănătos!

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro