Roșiile, giuvaerele din grădina noastră!

Aventura creșterii roșiilor trebuie încercată de oricine măcar odată în viață. Satisfacția de a culege o roșie gustoasă din grădina, sera sau balconul propriu nu se compară cu absolut nimic!

Roșiile sunt ușor de cultivat și au cel mai bun gust atunci când sunt cultivate în plin soare. În plus, aveți nevoie de sol bogat, fertil sau de compost, de udare regulată și hrănire săptămânală cu un îngrășământ bogat în potasiu.

Roșiile pot fi de tufiș sau de arac, caz în care trebuie să vă asigurați să le acordați ajutor printr-un suport adecvat de susținere.

Dacă sunteți un grădinar începător, atunci este o idee bună să cultivați roșii de tufiș, deoarece nu este nevoie să le mizați sau să sfărâmați sfaturile de creștere.

Cultivare

Roșiile pot fi cumpărate ca răsaduri, dar dacă doriți să încercați unele dintre soiurile mai neobișnuite, merită să cultivați roșii din semințe. Pentru cultivarea din semințe trebuie să semănați semințele în februarie-martie în vase de compost, cu un strat subțire de vermiculită și acoperite cu folie alimentară.

Când semințele au germinat (într-un loc luminos și călduros), îndepărtați folia alimentară și păstrați compostul umed. Transplantați răsadurile când ating o înălțime de aproximativ 2-3cm în vase de 5cm umplute cu compost multifuncțional. Puneți-le din nou pe un pervaz la lumină și căldură.

Mutați roșiile afară în mai. Alegeți un loc însorit, adăpostit, unde să le puteți planta într-o margine (în solul care ați adăugat compost de grădină bine putrezit), sau în ghivece de 30 cm). Dacă creșteți roșii într-o seră, încearcați să le creșteți alături de busuioc, care prosperă în aceleași condiții.

Copilirea

Roșiile de arac, cu creștere înaltă, vor necesita ciupirea (îndepărtarea lăstarilor laterali) și legarea plantelor. Când încep să apară primele fructe minuscule, îndepărtați frunzele dedesubt pentru a permite luminii și aerului să le ajungă mai bine. Când există patru buchete (ciorchini) de flori, ciupiți vârful de creștere al plantei.

Odată ce apar florile, hrăniți plantele cu îngrășăminte lichide. Păstrați roșiile bine udate, deoarece udarea neregulată face ca fructele să se crape sau să dezvolte pete negre din cauza lipsei de calciu.

Recoltarea roșiilor

Lăsați roșiile pe plante, astfel încât acestea să se poată coace în mod natural, ceea ce îmbunătățește foarte mult aroma. Spre sfârșitul sezonului, tăiați frunzele mai vechi pentru a lăsa să intre mai multă lumină și pentru a preveni apariția ciupercilor de mucegai gri.

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro