Aventura creșterii roșiilor trebuie încercată de oricine măcar odată în viață. Satisfacția de a culege o roșie gustoasă din grădina, sera sau balconul propriu nu se compară cu absolut nimic!
Roșiile sunt ușor de cultivat și au cel mai bun gust atunci când sunt cultivate în plin soare. În plus, aveți nevoie de sol bogat, fertil sau de compost, de udare regulată și hrănire săptămânală cu un îngrășământ bogat în potasiu.
Roșiile pot fi de tufiș sau de arac, caz în care trebuie să vă asigurați să le acordați ajutor printr-un suport adecvat de susținere.
Dacă sunteți un grădinar începător, atunci este o idee bună să cultivați roșii de tufiș, deoarece nu este nevoie să le mizați sau să sfărâmați sfaturile de creștere.
Cultivare
Roșiile pot fi cumpărate ca răsaduri, dar dacă doriți să încercați unele dintre soiurile mai neobișnuite, merită să cultivați roșii din semințe. Pentru cultivarea din semințe trebuie să semănați semințele în februarie-martie în vase de compost, cu un strat subțire de vermiculită și acoperite cu folie alimentară.
Când semințele au germinat (într-un loc luminos și călduros), îndepărtați folia alimentară și păstrați compostul umed. Transplantați răsadurile când ating o înălțime de aproximativ 2-3cm în vase de 5cm umplute cu compost multifuncțional. Puneți-le din nou pe un pervaz la lumină și căldură.
Mutați roșiile afară în mai. Alegeți un loc însorit, adăpostit, unde să le puteți planta într-o margine (în solul care ați adăugat compost de grădină bine putrezit), sau în ghivece de 30 cm). Dacă creșteți roșii într-o seră, încearcați să le creșteți alături de busuioc, care prosperă în aceleași condiții.
Copilirea
Roșiile de arac, cu creștere înaltă, vor necesita ciupirea (îndepărtarea lăstarilor laterali) și legarea plantelor. Când încep să apară primele fructe minuscule, îndepărtați frunzele dedesubt pentru a permite luminii și aerului să le ajungă mai bine. Când există patru buchete (ciorchini) de flori, ciupiți vârful de creștere al plantei.
Odată ce apar florile, hrăniți plantele cu îngrășăminte lichide. Păstrați roșiile bine udate, deoarece udarea neregulată face ca fructele să se crape sau să dezvolte pete negre din cauza lipsei de calciu.
Recoltarea roșiilor
Lăsați roșiile pe plante, astfel încât acestea să se poată coace în mod natural, ceea ce îmbunătățește foarte mult aroma. Spre sfârșitul sezonului, tăiați frunzele mai vechi pentru a lăsa să intre mai multă lumină și pentru a preveni apariția ciupercilor de mucegai gri.