După iarnă nu toate peluzele sunt la fel de frumoase ca înainte! Din fericire, cu puțină atenție și cu semințele potrivite le putem aduce la gloria de altădată.
De ce se rărește iarba?
Când condițiile de viață încep să devină aspre, gazonul se va rări pe măsură ce firele (plantele) de iarbă individuale mor. De obicei acest lucru se întâmplă în timpul iernii, când cantitatea de lumină solară se reduce considerabil. Se întâmplă mai ales în grădinile mici, urbane, unde există clădiri înalte în jur și timp de cca 5 luni zonele de gazon primesc foarte puțin soare și sunt supuse în permanență umezelii și umbrei.
Unele ierni pot fi reci și uscate, ceea ce înseamnă că zilele sunt senine, lumina mai multă și deci daunele nu vor fi prea mari. Dar dacă iarna este mohorâtă și umedă, veți avea daune substanțiale cauzate de lumina mai puțină și umezeala excesivă. Și, uneori, în iernile blânde apare un alt pericol: mușchiul. Acesta preia resursele solului, iar iarba se ofilește.
La fel de problematică, deși pe suprafețe mai mici, este moartea gazonului în timpul verii. Asta se întâmplă în jurul copacilor când frunzele blochează soarele și rădăcinile copacilor aspiră toată umezeala din sol, nelăsând nimic pentru plantele din apropiere, inclusiv pentru peluză!
Cum se repară daunele sezoniere
- Îndepărtați resturile / coaja / mușchiul și deschideți suprafața solului greblând sau scarificând
- Încercați să însămânțați întreaga zonă, astfel încât noile semințe să se amestece cu iarba existente
- Asigurați un contact bun între semințe și sol
- Îngrășăminte – dacă aceasta face parte dintr-o peluză stabilă, dar subțiată, căutați un îngrășământ special pentru primăvară
- Asigurați o alimentare adecvată cu apă – cu alte cuvinte, nu o lăsați să se usuce
Ce semințe sunt cele mai bune?
Dacă rărirea ierbii s-a produs ca urmare a unui eveniment unic din cauza condițiilor meteorologice deosebite, atunci alegerea semințelor este simplă. Luați ce vă este mai la îndemână fără să vă faceți griji pentru un tip anume de iarbă care să supraviețuiască în condiții de umbră umedă. Șansele sunt ca episodul să se nu se mai repete (oricum nu pentru o vreme) și dacă vara este fierbinte și uscată, va trebui să reînsămânțați din nou!
Dar dacă este ceva obișnuit; dacă aveți clădiri sau garduri care blochează lumina iernii sau vă aflați într-o parte umedă a țării, atunci o schimbare a soiului de iarbă poate duce într-un fel la reducerea problemei. Dar fiți pregătiți să faceți din această formă de reparare a gazonului un eveniment anual!
Momentul este important
Aceste zone cu probleme pot, din cauza gardurilor și clădirilor, să nu primească nicio lumină directă a soarelui până în luna mai, ceea ce înseamnă că temperaturile solului vor fi mai mici decât restul grădinii. Prin urmare, nu semănați prea devreme și, probabil, începeți o săptămână sau două mai târziu decât în mod normal, când temperaturile au crescut puțin mai mult. Mijlocul până la sfârșitul lunii aprilie este o perioadă bună dacă prognoza meteo confirmă temperaturile încălzite.
Dacă zona de însămânțat este în jurul copacilor, accesați-o de îndată ce condițiile se potrivesc, deoarece veți dori să aveți zonele nou însămânțate bine stabilite înainte ca frunzișul copacului să se înmulțească.D acă problema dvs. este în jurul copacilor, dar la sfârșitul verii, atunci cel mai bine re-însămânțați în primăvară, deoarece toamna frunzelor va compromite orice răsad semănat în toamnă.