Rapanul mărului este o boală fungică care afectează frunzele și fructele până la punctul în care copacul își pierde frunzele, iar merele sunt atât de afectate încât devin improprii pentru mâncare.
Apare în special în zonele cu multă umiditate și în timpul primăverilor calde și umede. Deoarece nu există un tratament pentru copacii infectați, identificarea timpurie și prevenirea sunt cruciale pentru controlul acestuia.
Cum identificăm rapanul mărului
Din cauza faptului că merii se pot infecta în orice moment al creșterii, asistăm la simptome diferite în funcție de momentul infectării.
Primele semne apar pe partea inferioară a frunzelor: pete rotunde, de culoare verde măslinu, adesea de-a lungul nervurilor frunzelor și pe frunzele apropiate de muguri. Aceste pete cresc treptat în cercuri mari maro sau negre, cu o suprafață asemănătoare catifelei, de până la un cm.
Pe măsură ce boala progresează, frunzele pot deveni, de asemenea, pitice sau răsucite, apoi se pot îngălbeni înainte de a cădea prematur la mijlocul verii.
Primele semne ale ciupercii de pe fruct sunt petele de culoare verde-măsliniu care se transformă treptat în leziuni maro sau negre, cu o suprafață aspră, ca niște negi sau plută și apar crăpături în fruct. Fructele imature ar putea, de asemenea, să cadă.
Infecțiile de la sfârșitul sezonului vor duce la pete negre pe mere. Dacă infecția apare chiar înainte de recoltare, aceste simptome se vor arăta doar atunci când merele sunt depozitate.
Cauze
Ciuperca care provoacă rapanul (crusta) mărului (Venturia inaequalis) iernează în frunzele bolnave de pe pământ. Primăvara, ciuperca din frunze produce spori și îi eliberează în aer.
Când sporii aterizează pe o suprafață umedă și temperatura este de aproximativ 21 de grade Celsius, ei vor germina și vor începe o nouă infecție secundară. Cu toate acestea, sporii necesită câteva ore de umiditate pentru a face acest lucru.
O infecție secundară poate genera noi spori în decurs de nouă până la 17 zile, iar acest ciclu de boală se poate repeta de multe ori în timpul sezonului de creștere pe vreme caldă și umedă.
Daune
Copacii infectați cu crusta de măr sunt inestetici, dar daunele sunt de fapt mai mari de atât. Dacă un copac își pierde frunzele prematur și dacă asta se întâmplă câțiva ani la rând, copacul va deveni mai slab, creșterea sa va fi afectată, va înflori mai puțin, va fi mai predispus la răni de iarnă și va fi mai susceptibil la alte boli și dăunători.
Plante afectate
Rapanul mărului nu infectează doar merele, ci și frasinul sau perele.
Nu toate soiurile de mere sunt la fel de sensibile la ciupercă și au fost dezvoltate numeroase soiuri de mere rezistente la boli.
Cum să preveniți rapanul mărului
Cel mai bun pariu pentru a preveni boala este să alegeți unul dintre soiurile rezistente la boli. Rezistența lor variază de obicei de la moderat la foarte rezistent.
Igienizarea adecvată este esențială pentru a preveni răspândirea ciupercii. Îndepărtați bine frunzele căzute, nu numai toamna, ci și în timpul sezonului de vegetație. Dacă este prezentă boala, nu aruncați acele frunze în compost, ci aruncați-le la gunoi.
Toaletarea este o altă măsură importantă pentru a controla rapanul mărului. Într-un copac cu o coroană deschisă, unde frunzele se pot usca rapid după o ploaie de primăvară, sporii sunt mai puțin probabil să germineze.
Pulverizarea unui copac infectat cu un fungicid este doar o opțiune dacă copacul și-a pierdut majoritatea frunzelor timp de trei sau mai mulți ani consecutivi.
Tratament fungicid
Fungicidele împotriva crustei mărului pot proteja doar copacii sănătoși de a se infecta, nu vă scapă de ciuperca de pe un copac infectat. Odată ce copacul prezintă simptome ale bolii în timpul sezonului de creștere, pulverizarea unui fungicid nu va avea niciun efect. Tot ceea ce face un fungicid este să creeze un strat protector, astfel încât sporii care aterizează pe frunze sau fructe să nu devină activi și să rupeți astfel ciclul.
Timpul este esențial. Pulverizați când începe creșterea mugurilor și repetați cu frecvența și la intervalele specificate pe eticheta fungicidului. Când și cât de des să aplicați un fungicid depinde și de condițiile meteorologice și de severitatea infecției. Înainte de a pulveriza din nou, inspectați întotdeauna frunzele cu atenție pentru simptome pentru a decide dacă este într-adevăr necesară o nouă aplicare a fungicidului.
Fungicidele disponibile pentru grădinile mici sunt produse cu ingrediente active captan, var-sulf și praf de sulf umectabil.