Probleme la plantarea copacilor și arbuștilor

Magazinele de specialitate sunt pline la începutul primăverii de puieți de pomi fructiferi și de arbori. Sute de oameni cumpără acești puieți cu speranța că se vor bucura de copaci sănătoși și frumoși. Din păcate o mare parte a acestor puieți sunt sortiți pieirii.

Mulți copaci și arbuști noi nu reușesc să supraviețuiască unui sezon de creștere. Oamenii care au cumpărat puieții dau vina frecvent pe pepinieră pentru că le-a vândut marfă de proastă calitate.

Deși plantarea incorectă ar putea fi motivul, cea mai frecventă cauză este îngrijirea necorespunzătoare după plantare. Următorii sunt câțiva factori care trebuie luați în considerare și investigați înainte de a da vina pe cei care ne-au vândut puieții.

  1. Udare necorespunzătoare. Udarea necorespunzătoare este probabil cauza cea mai frecventă pentru care o plantă moare înainte de a se prinde în pământ. Un copac sau arbust nou plantat are rădăcini puține și sistemul radicular se poate usca foarte repede pe timp uscat. Pe de altă parte, dacă pământul din jurul rădăcinii, cu care a fost livrat puietul, este păstrat prea umed, rădăcinile plantei pot putrezi. Menținerea echilibrului este imperativă.
  2. Uscare rapidă. Plantele cu rădăcini mici se pot usca foarte repede la căldură mare. Este posibil să aibă nevoie de udare zilnică sau din două în două zile la prima plantare, dar ideea principală este păstrarea unui interval corect de udare, care trebuie prelungit pe măsură ce planta crește. În timpul prinderii, trebuie să se mențină umiditatea uniformă a solului din jurul ei, astfel încât rădăcinile să se poată deplasa cu ușurință în solul din jur. Un singur eveniment de uscare severă poate ucide copacul.

Odată ce rădăcinile se usucă, este aproape imposibil să le faceți să funcționeze din nou. Chiar dacă solul înconjurător este umed, este posibil ca umezeala să nu se poată deplasa în rădăcina uscată. Planta se va ofili rapid și va muri înainte ca rădăcinile să se dezvolte în solul înconjurător.

O altă situație în care puietul moare este când rădăcinile sunt udate corespunzător dar solul înconjurător (din afara gropii de plantare) este uscat. Rădăcinile nu se vor putea dezvolta în afară, făcându-le foarte vulnerabile la fluctuațiile de umiditate și de temperatură.

  1. Locație greșită. Ar trebui să fie evident că o plantă care are nevoie de soare plin nu trebuie plantată la umbră sau invers, dar totuși oamenii încearcă să facă experimente. Plantele de umbră crescute la soare se vor arde. Plantele iubitoare de soare care cresc în prea multă umbră își vor pierde din vigoare și, în cele din urmă, vor muri. Plantele care au nevoie de un sol bine drenat pot, de asemenea, să moară rapid dacă sunt plantate în soluri umede, unde sunt susceptibile la putrezirea rădăcinilor.
  2. Arborele sau tufișul nu este rezistent la zona de plantare. Aflați în ce zonă de rezistență USDA vă aflați. Numerele mai mici sunt atribuite climelor mai reci și numerele mai mari regiunilor mai calde. Alegeți întotdeauna plante clasificate ca rezistente la zona dumneavoastră sau la cel puțin o zonă mai rece decât cea în care locuiți.
  3. Excesul de căldură de vară. Anumite plante cel mai bine adaptate climelor cu veri răcoroase s-ar putea să nu funcționeze bine în zonele cu veri calde și umede. Creșterea slabă, frunzișul îngălbenit sau decolorat și retragerea pot fi semne că planta dvs. suferă de stres termic. Spre deosebire de moartea subită din cauza condițiilor de frig sau îngheț, moartea din cauza căldurii este în general precedată de un declin treptat.
  4. Deteriorarea mecanică a trunchiului. Trunchiurile copacilor tineri pot fi foarte vulnerabile la daunele cauzate de șoareci și iepuri, de unelte, mașini de tuns iarba sau alte echipamente. Protejați trunchiul copacilor tineri și aveți grijă ca iarba sau buruienile să nu crească aproape de trunchi. Nu strângeți mulci în jurul trunchiului, care poate invita rozătoare, insecte și / sau microorganisme care pot îmbolnăvi copacul. În schimb, puteți aplica mulciul ca o gogoașă, cu gaura lăsată la o distanță de câțiva cm de trunchiul copacului.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro