Principii de bază pentru amenajarea grădinii

Din păcate, majoritatea însă renunţă la visurile lor şi se mulţumesc (de fapt se obişnuiesc), cu un spaţiu verde, cu câteva flori răsfirate ici, colo, un spaţiu anost care cu greu poate fi numit grădină.

Asta se întâmplă de obicei pentru că oamenii nu pornesc de la principii corecte în amenajarea spaţiului curţii şi a creşterii plantelor.  Înainte de a porni aventura amenajării grădinii, pentru a avea şanse maxime de reuşită trebuie să vă răspundeţi la câteva întrebări:

  • Iubesc plantele şi vreau să învăţ mai multe despre ele?
  • Sunt dispus să petrec mult timp în grădină, indiferent dacă afară este vânt, ploaie şi frig?
  • Ştiu ce îmi doresc de spaţiul pe care vreau să îl amenajez?

Dacă aţi răspuns afirmativ la aceste întrebări, atunci vom porni în aventura amenajării grădinilor noastre şi vom vorbi în primele articole dedicate amenajării grădinilor despre principii de bază în amenajarea unei grădini.

Simplitate

Gândeşte-te care sunt elementele pe care le doreşti neapărat în grădina ta. Tot ce nu este esenţial, omite. Asta nu numai că îţi va permite să menţii un design curat şi îngrijit ci va sta şi la baza unei grădini mai uşor de întreţinut şi căreia îi puteţi adăuga funcţionalităţi extinse.

Varietate

Interesul vizual nu se stârneşte doar cu un gazon bine pus la punct. Alegeţi plante şi structuri de forme, dimensiuni şi culori diferite pentru a crea dinamicitate în grădină. Nu uitaţi însă în niciun moment de punctul 1.  

Echilibru

Ca în orice creaţie artistică, pentru a fi puternică, grădina are nevoie de echilibru. Echilibrul este în principal vizual şi se referă la greutatea componentelor grădinii. O grădină echilibrată va transmite un sentiment de calm, de frumuseţe, pe când una în care un element dezechilibrează tot ansamblul va deveni un spaţiu în care elementele îşi pierd din importanţă şi armonie.

Accentele

Orice design are nevoie de accente, de acele elemente care să conducă ochiul prin design, să creeze dinamicitatea peisajului. Atenţie mare însă, nu exageraţi deoarece puteţi ajunge la haos visual. Accentele pot fi date de anumite plante (copaci, tufişuri, tufe colorate) sau de alte elemente (un obiect de decor, de ex).

Secvenţialitate

Se referă la modul în care se alternează elementele, la tranziţiile care le facem între ele. În grădină avem elemente de texturi, înălţimi şi culori diferite. Modul în care face trecerea de la unul la celălalat asigură armonia grădinii. Ca principiu de bază între un element înalt, trecerea se face lin către elementele mici, altfel se produce o rupere în design. De exemplu de la un copăcel la gălbenele trecerea trebuie făcută prin plante de mărime intermediară pentru ca totul să fie prins corect în design.

Proporţionalitate

Mărimea grădinii dvs. și elementele din acesta trebuie să fie echilibrate şi să se raporteze la aceeaşi scară de măsuri. Un perete sau un copac care este semnificativ mai mare decât orice altceva va îndepărta privirea de restul grădinii. De aceea, păstraţi proporţia în funcţie de spaţiul grădinii şi elementele din aceasta.

Unitate

Unitatea este conceptul care asigură faptul că totul funcționează împreună. Interconectarea dintre diferitele elemente ale grădinii ajută mult la crearea conceptului de unitate şi se referă la utilizarea conexiunilor precum alei, pasarele, scările și garduri care leagă fizic zonele.

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »