Plante rezistente la melci

Limacșii sunt groaza oricărui grădinar. Cei care au limacși în grădină cunosc sentimentul descurajant de a găsi o plantă minunată acoperită de urme lipicioase și redusă la câteva ramuri.

Unele grădini și grădinari suferă mai mult din cauza melcilor decât alții și nicio metodă de apărare împotriva melcilor nu îi ține la distanță. De la capcane cu bere, coji de ouă, cretă sau sticlă pisată și până la chimicale, unii grădinari au încercat absolut tot. Pentru cei care simt că vor să depună armele, mai avem o sugestie; alegeți plante care nu le plac melcilor!

Unele plante au o apărare mai bună împotriva melcilor, care se poate datora faptului că au frunze păroase sau sunt spinoase. Există și plante care conțin substanțe amare care sunt respingătoare pentru melci. Hosta se numără printre gustările preferate ale melcului, dar există Hosta rezistente la melc, cu frunze dure pe care melcii nu le pot mesteca. Există o selecție excelentă de Hosta care sunt rezistente la melci și merită crescute.

Mai jos sunt enumerate câteva plante perene ușor de cultivat, care sunt rezistente, dar nu infailibile la melci.  Aceasta este o selecție de plante perene ușor de cultivat, care înfloresc ușor și necesită puțină întreținere.

 • Mușcatele sunt plante perene rezistente, ușor de cultivat, majoritatea soiurilor fiind erbacee. Sunt tolerante la majoritatea condițiilor de creștere.
 • Allium este un bulb cu înflorire (în mare parte) de primăvară târzie, care va reveni an de an, cu condiția ca condițiile de creștere să nu fie prea umede.
 • Astilbe este o plantă perenă erbacee care crește cel mai bine la semiumbră și va tolera solurile umede, unde melcii pândesc adesea.
 • Hortensiile sunt arbuști cu flori de vară, care sunt toleranți la umbră și au flori mari strălucitoare. Sunt usor de crescut.
 • Aquilegia este o plantă perenă care se auto-însămânțează, care înflorește la începutul primăverii într-o gamă largă de culori.
 • Nepeta este o plantă perenă cu înflorire de vară, care este rezistentă, va crește aproape oriunde și este ignorată de melci, dar nu întotdeauna de pisici.
 • Erigeron este o plantă perenă erbacee cu înflorire de vară, ideală pentru creșterea în crăpături, pereți și stânci. Un auto-semănător ușor de cultivat citește mai mult.
 • Digitalis este o plantă bienală care se auto-însămânțează, atractivă pentru albine și fluturi și va reapărea în jurul grădinii. Este ușor de cultivat, în mod natural o plantă de pădure, dar tolerantă la majoritatea condițiilor de creștere.
 • Sedum, probabil cea mai bună plantă pentru a atrage fluturi și polenizatori, dar nu și melci. Înflorește la sfârșitul verii și este ușor de cultivat.
 • Achillea este o plantă perenă cu înflorire de vară, cu capete de flori plate cuprinzând sute de flori mici.
 • Albinelor le place lavanda, dar melcii o lasă în pace, așa cum o fac cu majoritatea ierburilor mediteraneene precum rozmarinul și cimbru.
 • Ca regulă generală, melcii și melcii nu sunt interesați de plantele ierboase. Există multe dintre care să alegeți, dintre care unele se combină bine cu diferitele plante rezistente la melci prezentate mai sus.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro