În momentul în care am determinat ce tip de sol avem în grădină putem urmări echilibrarea PH-ului acestuia, sau putem să ne orientăm către plante care iubesc solul acid sau, dimpotrivă, pe cel alcalin.
Iată o listă a câtorva dintre cele mai cunoscute legume şi flori în funcţie de solul preferat!
SOL ACID | SOL ALCALIN |
Fructe şi legume | Fructe şi legume |
Afine Fasole Brocoli Sfecla Bok choy Usturoi Nap Salata verde si alte plante cu frunze verzi Pătrunjel Mazăre Cartofi Ceapă Spanac | Anghinare Sparanghel varză de Bruxelles Varză și varză chinezească Pepene galben Viță de vie de struguri Prazul Fasole Lima Muștar și alte verzi cu frunze Portocale Piersic Spanac Sfeclă de zahăr |
Plante aromatice, arbuşti şi flori | Plante aromatice, arbuşti şi flori |
Arpagic de usturoi Unguraş Lemongrass Măghiran Oregano Toate soiurile de cimbru și rozmarin Lemnul de câine Scoruş de munte Magnolii Azalee Rododendroni Hortensii Camelii Narcise Nasturium | Liliac Liliac de vară Lemnul Maicii Domnului Iasomie Viburnum Osmanthus Hortensia Forsiţia Weigela Lăcrămioare Facelia Limba mielului Iarba şarpelui Trifoi Măghiran Lavandă Maci |
Nu uitaţi!
Este necesar să investigaţi un pic înainte de a adăuga aceste plante. De exemlu, există zeci de varietăţi care pot fi mai mult sau mai puţin tolerante la solurile acide şi trebuie să vedeţi care este PH-ul unde se simt cel mai bine.
În ceea ce priveşte legumele, se recomandă rotația culturilor, deoarece solurile acide tind să se epuizeze anumiţi nutrienţi esenţiali.
Cunoașterea pH-ului solului vă va ajuta plantele să crească absorbind în mod optim nutrienții din sol. Capacitatea lor de absorbţie depinde de natura solului și de combinația sa de nisip, argilă și materie organică. Textura solului și aciditatea acestuia (pH) determină măsura în care nutrienții sunt disponibili pentru plante.
Una din metodele de echilibrare a PH-ului solului (în special de scădere a alcalinităţii) este de a adăuga materii organice precum ace de pin, mușchi de turbă și compost.