Plantarea copacilor și arbuștilor

Una dintre cele mai spectaculoase metode de a da înălțime și culoare grădinii dumneavoastră este de a planta copaci și arbuști. În plus, dacă îi alegeți cu atenție, puteți menține interesul viu în grădină pe tot parcursul anului prin flori, fructe, frunze de toamnă sau crengi decorative!

În primul rând trebuie să fim atenți la dimensiunea grădinii noastre și să ținem cont de dimensiunea copacilor la maturitate și de mărimea coroanei sau a tufișului. Într-o grădină mica sau medie nu vă aventurați peste numărul de 2-3 copaci. Prea mulți, sau prea mari, și vă luați adio de la armonia grădinii!

Deci, care sunt oare cei mai buni copaci și arbuști pentru grădina noastră?

  • Dacă stați într-o zonă cu vânturi uscate (chiar și reci) sau o zonă de litoral puteți alege între căpșun, păducel, sorbus, fuchsia, helianthemum, lavandă, tamarisc, ilex sau olearia.
  • Dacă locuiți în zone urbane, orientați-vă către berberis, cistus, potentilla, coacăz, weigela, arțar, laburnum, malus (măr ornamental), salcie.
  • Iar dacă aveți în grădină un sol care se drenează greu, gutuiul japonez, salcia, carpenul, mesteacănul sau spirea își vor găsi un loc binemeritat în grădina dumneavoastră.

Cum plantăm arbuștii și copacii?

Odată ce ajung la noi în containere și în ambalajele cu țesături, îi scoatem și îndepărtăm țesătura. Apoi urmează să le inspectăm cu atenție rădăcinile. Răsfirăm cu atenție rădăcinile și săpăm o groapă care nu este mai adâncă decât rădăcinile, dar este de trei ori mai largă decât sistemul radicular.

În cazul plantelor cultivate în containere, straturile superioare de compost trebuie îndepărtate, iar punctul în care rădăcinile se ramifică trebuie să fie aproape de suprafața solului

Așezați planta în gaura de plantare și umpleți cu grijă orificiul, așezând pământ între și în jurul tuturor rădăcinilor pentru a elimina pungile de aer. Nu recomandăm adăugarea unui îngrășământ suplimentar la plantare, deoarece această practică poate împiedica dezvoltarea corectă, materia organică descompunându-se și putând duce la afundarea plantei.

Întindeți apoi solul ușor, evitând compactarea solului într-o masă tare.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro