Perlitul, ajutor pentru umiditate

V-aţi întrebat probabil, ca de altfel cei mai mulţi oameni, ce reprezintă granulele acelea mici, albe, din punga cu pământ de flori sau din ghivecelecu plante,  nou achiziţionate.

Primul gând v-a dus probabil la ouă de insecte sau la faptul că pământul este “stricat”. Oricum, aţi avut un sentiment neplăcut. Cu toate acestea, nu este niciuna dintre cele de mai sus ci este pur şi simplu vorba de granule minerale de perlit!

Perlitul este o formă de rocă vulcanică (sticlă vulcanică) folosită pe scară largă de grădinari pentru a menţine umiditatea solului. Nu, nu este nicidecum polistiren! Este un material natural, mineral, capabil  de a atrage apa şi menţine astfel umiditatea solului.

Dacă ne vom uita la un microscop, vom vedea că perlitul este poros, are o structură cu multe găuri şi compartimente şi aceasta îi dă caracteristicile necesare reţinerii apei. Ca fapt divers, datorită faptului că este foarte uşor, perlitul se mai numeşte şi “popocorn vulcanic”.

Nu este toxic, este curat, nu se poate “infecta”  şi este uşor de lucrat cu el.

Cum se face perlitul

Deşi este o rocă vulcanică, perlitul nu există decât rareori în această formă în natură. Ştim de la şcoală că rocile vulcanice sunt grele, închise la culoare şi dense. Adică exact opusul perlitului!

Perlitul se obţine din încălzirea piritei la temperaturi foarte mari (800 – 900 grade Celsius), ceea ce face ca mineralul să se înmoaie şi apa existentă în sticla vulcanică să se evapore la presiune mare , ceea ce face ca sticla să se expandeze de cca 7-16 ori, iar aerul rămas în interior să schimbe culoarea în alb pur.

Materialul nou format este în continuare natural, dar infinit mai uşor şi, în plus, are numeroase cavităţi. Poate fi spart şa presiune dar nu se sfărâmă la presiunea solului, este curat şi steril!

Cum se foloseşte perlitul

Perlitul, datorită structurii sale, este un sistem natural de filtrare, care permite excesul ui de apă să se scurgă cu ușurință, în timp ce reţine totuşi umiditate şi o cantitate optimă de substanţe nutritive care permit plantelor să crească. Se foloseşte mai ales în ghivece şi în paturi înălţate de flori, dar se poate folosi şi direct în pământ.

Avantaje: fluxul de aer este mult îmbunătățit într-un pământ modificat cu perlit (necesar atât ca rădăcinile plantei să respire, cât și pentru viermi şi nematode benefice); menţine solul afânat şi descurajează compactarea acestuia.

Ce tip de perlit folosim

Perlitul vine în mai multe dimensiuni şi vă întrebaţi probabil ce să alegeţi. Pentru un grădinărit extensiv şi pentru utilizarea în containere mari, perlitul mai mare este mai indicat deoarece oferă un drenaj excelent şi asigură rădăcinilor spaţiu de repsiraţie necesar datorită porozităţii mari.

Perlitul de dimensiuni mici este folosit pentru semănarea seminţelor, repicarea răsadurilor sau butaşi, deoarece încurajează  formarea rapidă a rădăcinilor. De asemenea, poate fi împrăştiat pe gazon unde va lucra în timp şi va îmbunătăţi drenajul gazonului.

Perlitul este excelent pentru grădina sau ghivecele dumneavoastră şi va ajuta plantele să se bucure întotdeauna de umiditate şi de aer. În plus, nu se descompune în timp!

Atenţie însă la achiziţionarea perlitului. Citiţi eticheta cu atenţie şi aveţi grijă să nu fie amestecat cu aditivi sau alte componente. Perlitul simplu, organic, este ceea ce grădina dumneavoastră are nevoie!

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro