Păduchii lânoşi şi plantele de casă

Păduchii lânoşi sunt invadatori obişnuiţi al plantelor de casă. Corpul lor este acoperit cu un puf cu o textură ca de bumbac care îi apără de căldura excesivă şi de pierderea umezelii.

Dintre păduchii lânoşi, cel mai frecvent întâlnit este păduchele de citrice (Planococcus citri) căruia îi plac plantele cu tulpini moi şi suculente (coleus, fuchsia, croton, jad, poinsettia, cactus). Asta nu înseamnă că nu o să îl întâlnim şi pe rozmarin sau citrice.

Dacă plantele de apartament se îngălbenesc, se ofilesc şi încep să le cadă frunzele şi în general au o stare proastă, este posibil să fie atacate de păduchele lânos. Aceşti dăunători secătuiesc planta în timp ce se hrănesc şi, mai mult, injectează o toxină în plante care provoacă malformaţii ale plantelor.

Unii păduchi se hrănesc cu rădăcini. Păduchele de pământ (Rhizoecus falcifer) este cel mai obișnuit păduche de sol, care apare pe rădăcinile multor plante de casă, în special la violetele africane. Hrănirea la rădăcină are ca rezultat frunzele îngălbenite, ofilirea lor și reducerea înfloririi, odată cu căderea florilor. Unele specii migrează către rădăcini atunci când condiţiile de pe plantă nu sunt atât de favorabile, dar revin pe frunze atunci când plantele sunt în creștere activă.

Păduchii de sex feminin depun până la 600 de ouă mici (cca 0,3 mm lungime), galbene în cadrul unei mase de protecție de fire albe, de bumbac. Păduchele cu coadă lungă nu depune ouă, ci produce „pui” vii, asemănători cu afidele. După o perioadă de 5-10 zile, femela moare. Păduchii tineri încep să caute locuri de hrănire. Nimfele de sex masculin se instalează într-un punct fix și se înfăşoară într-un cocon alungit, alb, cu aspect ceruit. Femelele au trei momente de dezvoltare și sunt mobile pe tot parcursul vieții.

Cum identificăm infestarea

Cea mai bună metodă de detectare a infestărilor este inspecția vizuală. Atât insectele în sine, cât și ouăle apar ca nişte fire de bumbac alb pe plantă. La unele plante, sunt concentrate pe vârfurile de creștere, iar pe alte plante sunt mai dispersate.

Din păcate, infestările la rădăcină sunt mai greu de identificat. Frunzele galbene sau care cad pot indica prezenţa păduchilor lânoşi la rădăcină. Puful alb, ca de bumbac, aflat la gurile de scurgere ale ghivecelor poate fi o indicaţie a infestării, dar de multe ori numai inspectarea rădăcinilor poate pune în evidenţă infestarea.

Controlul

Din păcate nu este atât de uşor să scăpăm de păduchii lânoşi pentru că se ascund în pliurile frunzelor şi la punctele de creştere unde este greu să le stropim cu insecticide. Păduchii se transferă cu uşurinţă de la o plantă la alta şi, de aceea, este indicat ca ori de câte ori aduceţi în casă o plantă nouă,să o ţineţi separat de alte plante cel puţin o săptămână.

  • Păduchii adoră frunzișul luxuriant, deci evitați fertilizarea excesivă cu azot.
  • Dacă păduchii sunt prezenţi doar pe câteva plante mici, puteți încerca să reduceți infestarea sau să îi eliminați prin spălarea plantelor. Un jet moderat puternic de apă caldă va disloca cea mai mare parte din păduchi. Alternativ, puteți încerca să ștergeți insectele și masele de ou de pe plante cu un tampon de bumbac sau o cârpă înmuiată în alcool. Eficienţa metodei se vede la plantele cu frunze mari (testaţi mai întâi pe o suprafață mică pentru a vă asigura că alcoolul nu dăunează plantei; poate dura o zi sau două pentru ca simptomele să apară).
  • Spălarea elimină rar toți dăunătorii, de aceea este important să verificați periodic plantele și să spălați din nou sau să folosiți alte controale atunci când sunt observaţi mai mulţi.
  • Poate fi util să tăiați părțile plantei puternic infestate atunci când o astfel de tăiere nu afectează aspectul plantei.
  • Luați în considerare renunțarea la o plantă puternic infestată și înlocuirea acesteia cu o plantă nouă, fără dăunători, ca o modalitate de a face față problemelor severe.
  • Infestările rădăcinilor sunt deosebit de dificil de controlat, de aceea acesta este adesea cel mai practic mod de a elimina infestarea.
  • Alternative mai puțin toxice, cum ar fi săpunul insecticid sau uleiurile horticole pot fi eficiente, dar trebuie aplicate în locurile greu accesibile la care locuiesc păduchii şi este nevoie de mai multe aplicări pentru a obține controlul.
  • O serie de inamici naturali, inclusiv mai multe viespi parazite, sunt cunoscuți pentru a ataca păduchii lânoşi. Unele sunt utilizate pentru controlul infestărilor în sere, dar majoritatea nu sunt adecvate pentru utilizarea acasă. Un inamic bun al păduchilor este Cryptolaemus montrouzieri, un gândac mic, care este eficient,mai ales când infestarea este mare și sunt prezente multe mase de ouă. Poate fi achiziționat din comerţ și trebuie eliberat la un raport de 2-8 adulți pe plantă. Cu toate acestea, va fi nevoie de ceva timp pentru ca gândacii să reducă populațiile de păduchi şi este posibil să nu îi extermine în totalitate.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro