Una dintre cel mai des folosite plante aromatice în bucătăria noastră este, fără îndoială, oregano. Ce ar fi să începem să folosim mai puţin oregano uscat şi să ne bucurăm de aroma şi gustul minunat de oregano proaspăt cules din grădină?
Din fericire, oregano face parte din categoria acelor plante simpatice care nu ne dau prea mari bătăi de cap, cresc cam pe oriunde este soare şi, cel mai important, revin cu forţe proaspete în anul următor!
Oregano poate fi crescut în strat, în containere sau în interior.
Cum începem cultura de oregano
Oregano creşte foarte bine din seminţe sau din crenguţe de oregano tăiate de la alte tufe.
Pentru seminţe, începeţi cultura de oregano în interior, în răsadnițe, cu circa 6 săptămâni înainte de ultimele zile cu îngheţ. În momentul în care răsadurile ajung la 10-12 cm, răriţi-le la minim 20 de cm.
De asemenea, puteți lua butași de 7-12 cm lungime dintr-o plantă sănătoasă, îndepărtați frunzele din jumătatea de jos și așezați butașii în apă, astfel încât frunzele să fie deasupra apei. Plasați recipientele într-un loc bine luminat, evitând lumina directă a soarelui. Reînnoiţi apa la fiecare câteva zile și când butașii au dezvoltat rădăcinile aproximativ 2-3 cm lungime, plantele de oregano sunt gata de transplant!
În ambele situaţii, puneţi plantele tinere de oregano afară doar când se face cald afară şi alegeţi-le un loc cu soare din plin.
O plantă rezistentă…
Oregano este o plantă care rezistă excelent la secetă şi are nevoie de sol bine drenat. Solul umed sau cleios va duce la putrezirea rădăcinilor.
În perioada caldă şi în perioadele de secetă, udaţi tufa de oregano în mod regulat pentru a o ajuta să se dezvolte optim. Nu este nevoie de îngrijire specială, poate din când în când puţin compost şi îngrăşământ organic.
…care poate deveni invazivă
Pentru că se dezvoltă foarte bine şi tinde să se întindă în grădină, poate devein uşor invazivă (ca şi menta, de altfel). Cel mai bine este să plantaţi oregano în ghivece sau containere pentru a preveni o “invazie” de oregano.
Iată câteva lucruri de care trebuie să ţineţi cont atunci când creşteţi oregano în containere:
Oregano are nevoie de sol bine drenat. Utilizați întotdeauna un pământ bun în ghiveci sau containere, nu sol de grădină.
Nu supraaglomerați plantele. Un flux adecvat de aer în jurul plantelor de oregano este important. Lăsaţi cel puțin 20 de cm între plante.
Deşi oregano iubeşte să fie uscat, asta nu înseamnă că trebuie să lăsam pământul din ghivece să se usuce. Pământul din ghivece sau containere tinde să se usuce foarte tare şi plantele vor muri destul de repede dacă nu le udăm. Verificaţi întotdeauna umiditatea solului. Dacă la atingere pământul este uscat, puteţi uda ghiveciul. Dacă este umed, atunci amânaţi udarea.
Oregano în interior
Pentru a crește cu succes oregano în interior, trebuie să îi asigurăm lumină şi căldură, aşa cum ar fi primit dacă creştea afară. Alegeţi o fereastră însorită, orientată spre sud. Uneori însă va fi necesară lumină și căldură suplimentare pentru a crește cu succes oregano în interior (are nevoie de cca 26 de grade ca să prospere). De asemenea, este indicat să rotiţi ghiveciul de oregano periodic pentru ca planta să primească lumină peste tot.
Nu creşteţi oregano în încăperi unde se fac aburi, oregano nu suportă umiditatea ridicată.
La cules!
Ca în cazul majorităţii plantelor aromatice, cu cât culegeţi mai des frunzele lor, cu atât mai mult plantele se vor dezvolta mai bine. Odată ce plantele ajung la cca 12-15 cm, puteţi începe culesul de oregano. Chiar dacă nu folosiţi întotdeauna frunzele, culegeţi-le pentru a încuraja creşterea plantei. Recoltaţi noile tulpini de oregano și frunzele chiar înainte de înflorire pentru cea mai bună aromă. Pentru a încuraja creșterea nouă, tăiați florile pe măsură ce apar.