Năzdrăvanii dovleci!

Ce ar fi toamna fără dovleci? Cum am putea să ne bucurăm de zilele pline de culoare ale toamnei dacă nu am simți parfumul de dovleac copt si nu ne-am bucura, alături de copii, de sculptatul năzdrăvanilor dovleci?

Dar ce ar fi dacă am cultiva chiar noi, în grădină, acești minunați ambasadori ai toamnei? Puteți alege dintre tipuri albe sau portocalii, mici sau mari, de sculptat sau pentru copt!

Inspirați-vă pentru a începe această tradiție de toamnă, aflând câteva lucruri utile legate de cultivarea și creșterea dovlecilor. Veți fi surprins de ce dovleci minunați puteți crește și ce atracție vizuală deosebită vor fi în grădină!

Alegeți semințele de dovleac

Dovlecii vin în sute de soiuri diferite prin mărime, culoare, gust și textură, astfel încât niciun tip nu poate pretinde titlul de „cel mai bun”. De la giganți până la tărtăcuțe mici, există o varietate imensă. Căutați online sau mergeți în magazinele specializate pentru a găsi soiul potrivit.

Plantați semințele într-un însorit

Alegeți o zi după ultimul îngheț pentru a semăna semințele direct în pământ. Pe fecare pachet de semințe se spune de cât timp are nevoie în medie planta pentru a produce dovleci maturi. De exemplu, dovlecii de plăcintă au nevoie de 100 de zile pentru a ajunge la maturitate. Dacă vreți să se coacă cu aproximativ o săptămână înainte de Halloween, atunci planificați să îi plantați la mijlocul lunii iulie.

Alegeți un loc plin de soare și distanțați semințele pe baza recomandărilor furnizate pe pachet. Vița de vie de dovleac se poate întinde mult, deși există unele soiuri de „tufiș” care cresc într-o formă mai compactă.

Apă și îngrijire

Majoritatea culturilor de legume au nevoie de o udare profundă, dar delicată, o dată pe săptămână. Ajustați în funcție de precipitații. Notă: Frunzele de dovleac pot părea ofilite în căldura după-amiezii, chiar dacă solul este încă umed. Rezistați tentației de a uda și mai mult dacă frunzele își revin din nou seara sau când se înnorează, deoarece udarea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor. Mulcirea va ajuta la menținerea plantelor de dovleac mai hidratate în mod constant și, de asemenea, la reducerea buruienilor.

În general, nu este nevoie să vă tăiați vița de vie. Frunzele mari îi ajută să producă mai mulți carbohidrați, ceea ce înseamnă mai mulți dovleci.

Fertilizați solul

Dovlecii au nevoie de hrănire constantă. Folosirea unui îngrășământ universal pentru grădină (nu unul destinat gazonelor) le poate oferi hrana potrivită de care au nevoie. De asemenea, este o idee bună să vă testați solul la fiecare doi ani. Rezultatele vor dezvălui cu ce tip de sol aveți de-a face – inclusiv nivelurile de pH și nutrienți – și vă vor ajuta să planificați în consecință.

Recoltați dovlecii

După câteva luni de creștere, dovleceii vor ajunge la maturitate atunci când cojile se întăresc și vor atinge nuanța dorită. Cu siguranță trebuie recoltați înainte de înghețul greu, care va deteriora fructele. Tăiați vița cu foarfece de tăiere lăsând câțiva centimetri de tulpină atașată. Apoi bucurați-vă de roadele muncii: sculptați, gătiți sau decorați!

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro