Mușețelul, regele grădinii de plante medicinale

O ceașcă liniștitoare de ceai de mușețel vă ajută să vă relaxați? Atunci trebuie neapărat să cultivați mușețel în grădina de acasă!

Ușor de cultivat, recoltat și folosit, mușețelul nu numai că arată minunat plantat printre legumele din grădină, ierburi sau pe terasă, ci este și o plantă grozavă, care atrage în grădină insectele benefice.

Cum să creșteți mușețelul

Sol, plantare și îngrijire

Mușețelul este un membru al familiei margaretelor (Asteraceae) și veți găsi două tipuri principale: Roman, care este o plantă perenă cu creștere scăzută folosită în principal ca acoperire pentru sol și mușețel comun (german), o plantă anuală folosiră pentru ceaiuri și crescută în grădinile de plante medicinale. În timp ce florile și frunzele ambelor soiuri sunt comestibile, mușețelul roman tinde să aibă un gust amar, motiv pentru care vă recomandăm să creșteți mușețel comun cu gust dulce.

Mușețelul înflorește cel mai bine într-o locație cu soare plin, dar va crește și la umbră parțială.

Înainte de a planta mușețel, pregătiți-vă stratul din grădină adăugând compost sau alt material organic în sol, mai ales dacă solul este în principal argilos sau nisipos. Mușețelul preferă solul bogat, cu un pH cuprins între 5,6 și 7,5.

Odată ce ați îmbunătățit solul săpați o groapă suficient de mare pentru a acomoda rădăcina  plantei. Scoateți planta de mușețel din ghiveci, slăbind ușor rădăcinile. Așezați planta în gaură, cu vârful globului rădăcină la nivel cu solul din jur. Umpleți restul găurii cu mai mult pământ, apăsând ferm, dar ușor în jurul bazei plantei. Udați bine pentru a stabili planta și îndepărtați pungile de aer din sol. Rădăcinile superficiale ale mușețelului beneficiază de un strat de mulci în jurul bazei plantei pentru a ajuta la prevenirea buruienilor și la reținerea umidității solului. Dacă adăugați mai multe plante de mușețel, distanțați-le la aproximativ 12 până șa 18cm una de celălaltă pentru o bună circulație a aerului.

Mușețelul are nevoie de aproximativ doi litri și jumătate de apă pe săptămână când este tânăr. Odată stabilit, este destul de tolerant la secetă – lăsați-l să se usuce între udari, dar asigurați-vă că udați în perioadele extrem de uscate.

Probleme

  • Mușețelul crește cu ușurință – de fapt, versiunea anuală care se auto-însămânțează este atât de prolifică încât, în unele cazuri, poate fi considerată o buruiană.
  • Mușețelul poate deveni puțin greu pe măsură ce crește, așa că un suport îl poate ajuta să-l mențină drept și să arate minunat.
  • Mucegaiul praf poate apărea în perioade lungi de vreme caldă și umedă. Spațiați plantele astfel încât să se bucure de un flux de aer bun pentru a ajuta la prevenirea bolii. La primele semne ale acesteia, îndepărtați frunzele bolnave și aruncați-le (nu le puneți în compost).
  • În general, puțini dăunători deranjează mușețelul. Dacă afidele devin o problemă, pulverizați-le de pe plantă cu apă sau tratați-o cu săpun insecticid dacă există o infestare gravă.
  • Asigurați-vă că plantați mușețel după ce pericolul de îngheț trece primăvara.

Recoltare și depozitare

Recoltarea mușețelului este simplă. Recoltați florile după ce se deschid complet, când petalele încep să se arcuiască înapoi spre partea inferioară a florii.

Așezați florile și frunzele pe un o hârtie într-un spațiu răcoros ferit de soare direct, permițându-le să se usuce complet, ceea ce durează de obicei aproximativ două săptămâni. Acoperiți cu o cârpă ușoară, respirabilă (cum ar fi un tifon) pentru a ține departe praful. Amestecați din când în când florile și frunzele pentru a vă asigura că se usucă complet.

Mușețelul uscat se păstrează frumos în borcane de sticlă. Adăugați data pe capacul borcanului pentru referințe viitoare și depozitați borcanul într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi o cămară sau un dulap.

Cum se folosește mușețelul

În timp ce mușețelul este cel mai faimos pentru utilizarea sa în ceai pentru a ajuta la ameliorarea stresului, ameliorarea tulburărilor de stomac și pentru a stimula sistemul imunitar, este, de asemenea, un adaos excelent pentru băi. Adăugați o cană de flori proaspete sau uscate pentru o o baie liniștitoare și aromată care ajută la ameliorarea afecțiunilor pielii inflamate și cu mâncărimi (eczema, arsuri solare, erupțiile cutanate) Mușețelul este folosit și pentru clătire a părului, ajutând la o culoare strălucitoare și la ameliorarea mătreței.

Florile pot fi folosite proaspete sau uscate pentru ceai, dar dublați cantitatea de mușețel dacă folosiți flori proaspete. Ceaiul de mușețel este suficient de blând pentru copii.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro