Musculițele albe sunt des întâlnite pe plantele de apartament și în sere. Sunt insecte care se hrănesc cu seva plantei și se poziționează de obicei pe partea inferioară a frunzelor.
O infestare serioasă poate provoca deteriorarea plantelor și pierderea frunzelor, dar în cele mai multe cazuri, este mai mult un stres pentru plante decât o amenințare. Una dintre marile probleme vine din faptul că se pot reproduce pe tot parcursul anului, deoarece casele și serele sunt întotdeauna calde.
Simptome și diagnostic
Identificarea musculiței albe este ușoară, deoarece un nor alb ca niște fulgi albi mici se ridică din frunziș atunci când scuturăm planta. Insectele adulte au o lungime de aproximativ o treime de cm, au formă de pană și sunt asemănătoare cu moliile, cu aripi albe, pudrate.
Simptomele variază – frunzele infestate pot prezenta simptome puține, dacă există, sau pot fi pătate și îngălbenite. Frunzele vor fi, de asemenea, acoperite cu o substanță lipicioasă numită miere care este secretată de hrănirea nimfelor și adulților.
Ciclu de viață
Musculițele albe suferă o metamorfoză completă cu toate etapele vieții prezente în orice moment. Ouăle sunt depuse pe partea inferioară a frunzelor. O femelă poate depune aproximativ 200 până la 400 de ouă. De obicei, sunt depuse în grupuri de 30 până la 40 de ouă în formă de trabuc sau cerc. Ouăle eclozează în aproximativ o săptămână în nimfe sau târâtoare. Târâitorii se plimbă prin plantă și își introduc părțile bucale în plantă pentru a se hrăni cu seva. Când năpârlesc, își pierd antenele și se atașează de partea inferioară a frunzelor, unde continuă să se hrănească până când se transformă în pupă. Adulții apar și arată niște mici molii albe. Adultul are patru aripi care sunt acoperite cu o substanță albă, pudrată și ceroasă. În cadrul unei populații, toate etapele vieții sunt prezente, iar generațiile se suprapun adesea. Ciclul de viață durează doar 18 zile.
Ce este de făcut
- Inspectați. Inspectați toate plantele noi aduse în interior pentru musculița albă. Inspectați în mod regulat și îndepărtați cu mâna frunzele mai vechi care sunt puternic infestate cu musculițe albe într-un stadiu nimfal imobil. Izolați plantele noi pentru câteva zile înainte de a le plasa printre alte plante.
- Control mecanic. Utilizarea capcanelor poate fi de mare ajutor în controlul infestărilor ușoare. Faceți capcane galbene lipicioase de aproximativ 30×10 cm și acoperiți-le cu o substanță lipicioasă, cum ar fi vaselină sau ulei de motor. Agățați capcanele pe verticală lângă plantele afectate. Capcanele sunt, de asemenea, disponibile în comerț. Se recomandă o capcană pentru fiecare cuplu de plante.
- Control chimic. Musculițele albe au dezvoltat rezistență la unele substanțe chimice. Rezistența poate fi întârziată prin alternarea tipurilor de substanțe chimice utilizate. În plus, stadiile de pupă care nu se hrănesc cu ouă nu sunt, în general, la fel de sensibile la insecticide precum sunt adulții și nimfele. În consecință, eradicarea unei populații de musculiță albă necesită de obicei patru până la cinci aplicări ale unui insecticid înregistrat la intervale de cinci până la șapte zile. Asigurați-vă că aplicațiile sunt făcute pe suprafața inferioară a frunzei și aplicați imediat ce muștele albe sunt detectate. Nu așteptați până când infestările devin severe.