Mucegaiul cenușiu, botyris

Botrytis este un gen de ciuperci anamorfe din familia Sclerotiniaceae. Botrytis (cunoscută și sub denumirea de mucegai gri) aparține grupului hifomicete și are aproximativ 30 de specii diferite. Este un parazit al plantelor, atât pe copacii agricoli, cât și pe cei din pădure dar și pe plantele de interior.

Cea mai comună specie este B. cinerea, care este un agent patogen al plantei care cauzează mucegaiul cenușiu pe o gamă foarte largă de gazde, inclusiv unele plante ornamentale obișnuite, cum ar fi mușcată, begonie, trandafir, crin, rododendron, dalie, magnolia și fructe moi.

Și unele plante de apartament pot fi infectate de această ciupercă, cum ar fi ciclamenul, poinsettia, crizantema și gerbera. Pot fi prezente și alte specii de Botrytis, cum ar fi B. peoniae pe bujori, B. squamosa pe ceapă și B. tulipae pe lalele.

  • Mucegaiul cenușiu sau boala Botrytis începe adesea cu zone relativ mari, cenușii până la negre, pe frunzele mai vechi sau florile ofilite.
  • Sporii cenușii prăfuiți ai ciupercii sunt ușor de observat, iar zonele infectate se pot mări rapid și pot cauza colapsul țesuturilor.
  • Această ciupercă infectează în principal țesuturile mai vechi și, în general, nu este un agent patogen grav decât dacă condițiile de infecție sunt ideale.
  • Condițiile optime de infecție ar include frunze umede, umiditate ridicată, temperaturi reci și zile înnorate.

Management

  • Orice metodă care va reduce umiditatea, va reduce umezeala frunzelor sau va crește circulația aerului va contribui la diminuarea șanselor de infecție.
  • Udarea trebuie făcută devreme în timpul zilei pentru a permite suprafețelor frunzelor să se usuce rapid.
  • Plantați astfel încât aerul să poată circula între plante pentru a ajuta la reducerea umidității.
  • Pot fi utilizate fungicide înregistrate, dar în cele mai multe condiții de domiciliu, îndepărtarea părților de plante infectate și adaptarea condițiilor de mediu la condiții mai uscate ar trebui să ajute la gestionarea acestei boli.

Sursa foto: https://www.geograph.org.uk/photo/3298620

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »