Mana cartofului

Mana cartofului este principala problemă întâlnită de agricultori la cultivarea cartofilor. Este o boală fungică ( cauzată de Phytophthora infestans) care atacă frunzișul (și mai târziu tuberculii) și duce la distrugerea acestora. Apare frecvent în condiții umede și este dificil de gestionat.

Sporii manei cartofului sunt răspândiți în aer și pot parcurge câțiva kilometri. O altă sursă, mai puțin probabilă de infecție, este apa. Mana cartofului se dezvoltă în condiții calde și umede. Atunci când aceste condiții apar împreună timp de câteva zile sau mai mult, atunci riscul de infecție cu boala cartofului crește

Semnele manei

Boala începe să își arate semnele maronii pe frunze și apoi se răspândește rapid, astfel încât toate frunzele vor deveni maro sau negre și planta va arăta (și va fi!) extrem de bolnavă. Odată ce a luat stăpânire asupra plantei, nu se poate face prea mult, deoarece se răspândește rapid.

  • Pe frunze – simptomele apar înainte de înflorire și până toamna târziu. Pete galben închis care se transformă în pete maronii. Apare și un puf albicios pe spatele frunzei (micelii plantei).
  • Pe tulpini – pete maronii cu formă alungită. Dacă aceste pete cuprind tulpina cartofului de jur împrejur acesteia, o vor usca în totalitate, împreună cu frunzele.
  • Pe tuberculi – zone de culoare brun-cenușiu cu țesuturile ușor scufundate.

O bună circulație a aerului poate ajuta și, pentru a realiza acest lucru, nu plantați tuberculii prea apropiați. În plus, urmați principiul de rotație a culturilor. Aceasta înseamnă să nu cultivați cartofi acolo unde au fost crescuți anul precedent. Ciuperca poate ierni în orice tuberculi rămași în sol și virusul se poate răspândi de acolo. Acesta este motivul pentru care atunci când curățați compostul de legume la sfârșitul sezonului, este important să scoateți toți cartofii, inclusiv cei mici.

Puteți, de asemenea, cultiva soiuri de cartofi rezistente la mană, ceea ce nu garantează că mana nu va ataca, dar veți reduce foarte mult șansele ca acest lucru să se întâmple. Soiurile târzii de cartof sunt mai predispuse la apariția bolii, astfel încât cartofii noi în și cartofii de salată pot scăpa, deoarece temperaturile mai reci ajută la prevenirea bolii.

Dacă planta se infectează grav, singura posibilitate este să tăiați toate frunzele infectate aproape de nivelul solului și să aveți grijă să ridicați toate bucățile de frunze infectate. Dacă mana nu a ajuns la tuberculi, aceștia pot fi recoltați mai târziu.

Este bine să alegeți doar soiuri rezistente la mană pentru a scădea riscul de infectare.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro