Lopata de grădină

Pentru ca lucrările de grădină să meargă ca unse, grădinarul are nevoie întotdeauna de unelte de cea mai bună calitate. Alegerea lor nu trebuie să se facă doar pe criteriul celui mai mic preț, ci pe cel al calității și al scopului pe care trebuie să îl atingă.

Lopata de grădină este una dintre cele mai des folosite unelte de grădină și este disponibilă într-o multitudine de modele, unele mult diferite față de lopata bunicului pe care o cunoșteam.

Ce este lopata de grădină?

Lopețile sunt folosite într-o varietate de scopuri, de la cărat pământ și îngrășământ la cultivare, terasare, conturare și multe altele.

Confuzia dintre o lopată de grădină și o cazma apare deseori astăzi, odată cu diversificarea modelelor. Dar ce trebuie să țineți minte este faptul că lopata de grădină este un instrument universal, fără de care cei mai mulți grădinari nu pot trăi.

Lopata de grădină are un design ergonomic care o face ușor de utilizat și care răspunde cerințelor impuse de reducerea stresului fizic al grădinarului.

Spre diferență de lopata clasică, o lopată de grădină are un mâner mai scurt, de aproximativ 1m lungime și o lamă aplatizată, dreptunghiulară, spre deosebire de lama curbată a unei lopeți clasice.

La ce se folosește

Lopețile de grădină sunt folosite în special pentru decuparea gazonului, remodelarea paturilor de flori și la săparea găurilor mai adânci de plantare.

Mulți oameni sunt familiarizați cu utilizarea unei lopeți de grădină în timpul cultivării paturilor de legume sau flori. Forma lamei taie în sol și ajută la amestecarea rapidă a pământului. Lama sa lungă și îngustă ajută la crearea unor găuri de plantare adânci și bine conturate care ajută plantele să dezvolte sisteme radiculare bune.

Varietăți de lopeți de grădină

Lopată de transplant – Lama adâncă a unei lopeți de transplant poate scoate rădăcinile formate cu totul atunci când vrei să mutăm plante în alt loc din grădină.

Lopată de bordură – O lopată de bordură păstrează marginile curate în jurul paturilor de flori și ajută la crearea de găuri perfecte pentru plantele mai mici.

Odată ce cunoașteți tipul de lopată de care aveți nevoie, există mai multe alte caracteristici pe care trebuie să le luați în considerare.

Lopata poate avea mânere în formă de U, în formă de T sau drepte. Mânerele în formă de U oferă pârghie maximă și eficiență ergonomică. Mânerele drepte sunt ceva mai ușoare pe spate, dar nu transportă solul la fel de ușor. Mânerele pot avea, de asemenea, cauciuc antiderapant și pot fi realizate din lemn de esență tare, precum frasinul. Lama trebuie să fie din oțel inoxidabil sau de carbon pentru a avea o durată lungă de viață. Oțelul ciocănit este, de asemenea, un material puternic pentru lame. Dacă aveți mânere din lemn, aveți grijă de lopata dumneavoastră, ungând anual coada cu niște ulei de in. Păstrați lama ascuțită pe orice tip de lopată pentru a-i spori proprietățile de tăiere și a vă proteja spatele!

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro