Limacşii

Când în grădina lucrată cu trudă se instalează limacşii care mănâncă totul în cale, până şi cel mai iscusit grădinar poate să facă o criză de nervi! Şi asta pentru că nu sunt nicidecum uşor de stârpit.

Limacşii sunt  de fapt nişte moluşte cu corp moale, fără cochilie (unii au o mică „farfurie” cornoasă). Sunt hermafrodiţi, fiecare individ având atât organe de reproducere masculine, cât și feminine, acesta fiind unul dintre motivele pentru înmulţirea lor rapidă.

Orice grădinar îi recunoaşte uşor dar, dacă v-aţi mutat recent la casă şi aveţi nenorocul ca grădina să fie infestată de limacşi, îi veţi recunoaşte uşor.  Sunt ca melci fără cochilie şi culoarea lor poate varia de la gri la maro închis. Au câţiva cm în lungime şi se ascund în locuri umede şi întunecate, nefiind foarte simplu de zărit.

Dacă găsiţi plantele ronţăite în mod repetat (găuri în frunze şi flori sau margini zdrenţuite), este foarte posibil să aveţi limacşi. Iată cum îi identificaţi

Identificarea limacşilor

Nu ii veţi vedea în acţiune, mâncând frunze şi flori. Se ascund în locuri întunecare şi ies să se hrănească în timpul nopţii. Dar există câteva semne care ne spun că sunt acolo:

  • Urme albicioase pe frunze sau pe sol care se văd cel mai bine dimineaţa
  • Existenţa unor găuri vizibile pe sol în jurul plantelor
  • Ouă albicioase, de dimensiuni f mici, în sol sau compost

Ţineţi minte că limacşii se dezvoltă rapid în solurile reci şi umede.

Cum scăpăm de limacşi

Există câteva metode des folosite pentru eradicarea limacşilor, dar trebuie să vă avertizăm că este nevoie de perseverenţă. De obicei, coloniile sunt numeroase şi eradicarea lor nu este foarte simplă.

  • Cu sare

Faceţi o soluţie de apă şi sare (cu concentraţie puternică) şi stropiţi limacşii noaptea când ies să se hrănească. Sare îi va deshidrata şi îi va ucide. Nu uitaţi însă ca dimineaţa să spălaţi frunzele platelor atinse de soluţia de sare

  • Cu bere

Berea este extrem de atractivă pentru limacşi şi le poate aduce sfârşitul. Puneţi doze de bere tăiate în jumătate în grădină în jurul plantelor. Trebuie îngropate până când marginea de sus se află la nivelul solului. Umpleţi dozele cu bere şi aşteptaţi.  În timpul nopţii limacşii vor începe să se târască către doze deoarece berea este atractivă pentru ei şi se vor îneca. Nu vă rămâne decât să îi culegeţi şi să reumpleţi dozele cu bere.

  • Pământ de diatomee

Unii grădinari folosesc pentru combaterea dăunătorilor pământul cu diatomee. Acesta este format din resturile fosilizate ale unor mici organisme acvatice numite diatomee. Conţine foarte mult siliciu şi este ingerat de limacşi aducându-le acestora sfârşitul (sunt practic „uscaţi” din interior).

Alegeţi câteva zile însorite şi presăraţi pământul cu diatomee în diferite locuri din grădină, având grijă să nu stropiţi frunzele plantelor.  Aşteptaţi câteva zile pentru ca limacşii să ingereze produsul. Repetaţi operaţiunea după câteva zile.

Puteţi folosi şi praf din coji de ouă, cu efecte similare.

  • Momeală

Cumpăraţi momeală organică pentru melci şi limacşi. Cele mai multe produse de acest fel sunt bazate pe fosfat de fier care este  letal pentru limacşi, dar foarte puţin periculos pentru oameni şi animale de casă (în cazul în care vă temeţi pentru sănătatea animalului de companie, alegeţi una dintre celelalte metode).

Alegeţi câteva zile însorite, puneţi-vă mânuşile şi împrăştiaţi granulele de momeală conform indicaţiilor de pe cutia produsului. Limacşii vor muri imediat după consumarea produsului.

Alte idei

În plus faţă de metodele de mai sus, puteţi să folosiţi păsări de curte care mănâncă limacşii (chiar cu plăcere!),  să puneţi folie neagră în jurul plantelor sau să stropiţi lângă florile preferate cu fierturi din lavandă, begonie, frunze de coacăz sau pelin.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro