Lalelele – sfaturi de îngrijire

Sunt colorate, delicate şi ne schimbă starea sufletească în bine când le privim. Dar cum trebuie să procedăm pentru a avea lalele frumoase, sănătoase şi puternice în grădina noastră?

Lalele sunt spectaculoase atunci când sunt plantate în grupuri mari sau ca borduri decorative ale straturilor de flori.

Pentru a obţine aceste zone colorate de vis trebuie să cunoaştem câteva lucruri şi să urmăm câţiva paşi pentru creşterea lalelelor.

Lalelele cresc cel mai bine în sol fertil, bine drenat, în plin soare şi ferite de vânturi puternice. Majoritatea soiurilor de lalele urăsc umiditatea excesivă şi de aceea drenarea este esenţială pentru locul unde plantăm lalelele.

Dacă avem soluri lutoase este indicat să le afânăm cu materie organică înainte de a pune bulbii în pământ pentru a le da acestora posibilitatea să se dezvolte în mod optim.

În ceea ce priveşte PH-ul solului, lalelele preferă un sol neutru către alcalin.

Pasul 1 – Plantarea

Bulbii noi se plantează de la mijlocul până la sfârșitul toamnei . Lalelele acceptă o plantare târzie şi de multe ori este indicată pentru a reduce problemele legate de îmbolnăvirea bulbilor. Înainte de plantare, asiguraţi-vă că toţi bulbii sunt sănătoşi şi aruncaţi-i pe toţi cei care sunt mucegăiţi sau par afectaţi (striviţi, tăiaţi etc).

Bulbii se plantează la cca 10 cm unul de celălalt şi la o adâncime de cca 15 cm. Asta va asigura protejarea bulbilor de îngheţ şi o distanţă care îi va permite fiecărei lalele să crească în mod optim (fără să fie obturată de alte plante).

Deşi ştiam din curţile bunicilor că lalelele ieşeau în aceleaşi locuri în fiecare an, din păcate foarte multe specii de lalele dedicate paturilor de flori nu vor înflori doi ani la rând. Este indicat să luăm bulbi noi de lalele în fiecare toamnă dacă ne dorim o bogăţie de culori primăvara în grădină.

Sau, metoda alternativă, este scoaterea bulbilor de lalele după înflorirea acestora şi uscarea lor. Îi putem apoi depozita în pungi de hârtie, în locuri întunecate şi uscate şi îi putem refolosi în toamnă.

Bulbii se scot din pământ după ce lalelele şi-au pierdut petalele şi frunzele au început să se îngălbenească. Se scot şi se inspectează şi se aruncă tot ce este bolnav, mucegăit sau deteriorat. Se întinf apoi pe tăvi tapetate cu hârtie de ziar şi se lasă să se usuce individual, foarte bine, înainte de depozitare.

Înmulţirea

Cea mai simplă metodă este prin divizarea bulbilor. Desfaceţi cu atenţie rădăcina bulboasă principală şi scoateţi un „căţel” din bulbul mare. Procedaţi la fel pentru păstrarea lui şi plantaţi-l ca un bulb nou în toamnă.

Cum alegem lalelele?

Este evident că vom alege bulbii de lalele pe baza preferinţelor de culoare şi caracteristici (flori simple sau duble; în formă de cupă sau în formă de cupole; cu franjuri sau cu flori de crin; lungi, zvelte sau în formă de stea.)

Dar mai trebuie să luăm în considerare rolul pentru care au fost create şi să le folosim exact în acele zone unde îşi vor arăta frumuseţea deplină. Există soiuri pentru containere, pentru borduri, pentru ronduri sau chiar pentru înfrumuseţarea zonelor de iarbă.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »