Întrebări despre creșterea hortensiilor

Când înfloresc hortensiile?

Asta depinde în mod direct de câțiva factori:  tipul și soiul hortensiei precum și de zona de plantare. Cele mai multe hortensii înmuguresc la începutul verii pentru a înflori în următoarele sezoane  în primăvară, vară și începutul toamnei. În climă caldă, hortensiile pot înceta să înflorească în căldura verii, dar vor reînflori în toamnă.

Cum tăiem hortensiile?

Dacă le oferim mult spațiu de creștere în grădină, hortensiile nu au nevoie de tăiere. Tot ce este necesar este îndepărtarea ocazională a ramurilor uscate.

Lăsăm florile ofilite?

Îndepărtarea florilor ofilite va menține hortensiile înflorite până târziu în toamnă. Nu trebuie să așteptați neapărat până când florile se ofilesc – hortensiile tăiate arată minunat în vază! Dar lăsați inflorescențele de toamnă să se ofilească singure. Nu doriți să încurajați o nouă creștere aproape de un îngheț.

Putem controla culoarea hortensiei?

Hortensiile sunt unice prin faptul că le putem controla culoarea! Trebuie oricum reținut faptul că nu toate tipurile de hortensii sunt capabile de ajustări ale culorii. Hortensiile Bigleaf, H. macrophylla, reacționează la modificările pH-ului solului. Un pH scăzut al solului le permite să absoarbă aluminiu, ceea ce le dă florilor o frumoasă culoare albastră. Pentru a crește florile albastre de hortensie, reduceți pH-ul solului adăugând sulf sau mușchi de turbă în sol. De asemenea, puteți adăuga sulfat de aluminiu suplimentar pe sol pe tot parcursul sezonului de creștere. Florile roz și roșii strălucesc atunci când adăugați calcar măcinat pentru a crește pH-ul.

Un test de pH al solului vă poate ajuta să vă ajustați cu exactitate culoarea hortensiei. Evitați nivelurile de pH peste 7,5 pentru a preveni deteriorarea plantei. Indiferent de ajustările pe care le-ați făcut, culoarea hortensiilor se vor estompa în mod natural în toamnă. Nu vă faceți griji – planta va prezenta din nou flori proaspete și colorate în primăvară.

Pot hortensiile să crească la umbră?

Hortensiilor le plac umbra parțială sau ocazională, dar nu vor înflori în umbră grea. Dar problema ar trebui să se pună în modul următor: de cât de mult soare au nevoie hortensiile? Cu cât grădina este situată într-o zonă mai nordică, cu atât au mai multă nevoie de soare. O regulă medie este de șase ore de lumină solară pe zi într-o zonă cum este România.

Pot hortensiile să crească în plin soare?

Hortensiilor le place soarele blând de dimineață, dar nu se descurcă bine în soarele direct și fierbinte de la amiază. Umbra parțială în a doua parte a zilei este ideală pentru aceste plante incredibil de frumoase.

Putem cultiva hortensiile în ghiveci?

Chiar dacă îți lipsește spațiul din grădină pentru a crește hortensii, o poți crește într-un ghiveci, cu ajutorul câtorva sfaturi simple. Procesul este relativ simplu, atâta timp cât urmați elementele de bază ale îngrijirii hortensiei. Alegeți un ghiveci suficient de mare pentru dimensiunea hortensiei la maturitate – cel puțin 45cm în diametru. Căutați recipiente neporoase pentru a ajuta la menținerea nivelului de umiditate constant cerut de hortensii și care să aibă găurile de scurgere care vor permite scurgerea excesivă de apă. Luați în considerare plantarea hortensiilor pitice.

Cum împiedicăm uscarea hortensiilor?

Udarea regulată dimineața poate ajuta la prevenirea uscării hortensiilor. Când vine vorba de apă hortensiile sunt tare pofticioase. Dar, în afara acestui lucru, unele varietăți de hortensii pur și simplu nu pot face față căldurii. Nu va conta cât de multă apă le veți da – se vor ofili puțin în căldura după-amiezii. Un strat gros de mulci poate ajuta la păstrarea umezelii și la menținerea solului rece.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »