Îngrijirea plantelor de interior în timpul lunilor de iarnă

Deja a căzut prima zăpadă şi iarna se instalează încet, încet, peste tot. Dacă vă este dor de grădina dumneavoastră şi de verdele plantelor, nu vă rămâne decât să vă bucuraţi de o grădină luxuriantă în casă!

Plantele de interior pot aduce la fel de multă bucurie ca şi cele din grădină. Tot ce trebuie să faceţi este să le îngrijiţi aşa cum au nevoie, iar ele vă vor răsplăti prin frumuseţea lor.

Iată câteva sfaturi utile pentru îngrijirea optimă a plantelor de interior în timpul iernii:

Daţi-le lumină

Cu toții avem nevoie de lumină și este greu să ne bucurăm de o cantitate suficientă de lumină când zilele sunt atât de scurte. Plantele sunt ca şi oamenii, au nevoie de lumină ca să se simtă bine. Cantitatea de lumină pe care o primesc în casă în lunile de iarnă este scurtă și, dacă casa dvs. nu se este aşezată cu ferestrele către sud este posibil să aveţi lumină numai în anumite camere și prin anumite ferestre.

Fiți pregătiți să mutați plantele către ferestre și zone care sunt expuse la lumină în timpul iernii. Asigurați-vă că ferestrele sunt curățate în interior și în exterior pentru o lumină maximă. De asemenea, asigurați-vă că praful de pe frunze este îndepărtat, astfel încât frunzele să poată absorbi mai bine acea lumină.

Daţi-le apă

În lunile de iarnă, de cele mai multe ori problemele apar nu din cauza faptului că nu primesc suficientă apă, ci pentru că oamenii le dau prea multă apă!

Asigurați-vă că verificaţi mai mult decât partea superioară a solului din ghiveci. Unele plante trebuie să se usuce complet înainte de a fi udate din nou, așa că introduceţi degetul câțiva centimetri și vedeți dacă solul este uscat.

De asemenea, o casă uscată poate duce și la probleme. În lunile de iarnă, aerul se usucă adesea și devine mai uscat dacă porniți căldura. Pentru a contracara acest lucru, unii oameni folosesc umidificatoare pentru a încerca să mențină aerul umed. Dacă aveți plante în camere în care un umidificator lucrează ore suplimentare, probabil că nu este nevoie să le udați la fel de mult.

Când udați plantele, cel mai bine este să le scoateți din farfurioara în care le păstrați și să le treceți sub robinet. Lăsați apa să curgă chiar prin sol și să iasă pe fund. Puneți fiecare plantă înapoi în farfurie și verificați din nou în aproximativ 15 minute. Dacă există apă pe  farfuria, scurgeţi-o.

Aveţi grijă la temperatură

Plantele de apartament provin de obicei din regiunile tropicale. Sunt disponibile într-o mare varietate de culori, dimensiuni și forme și pot avea cerinţe diferite de temperatură. Asigurați-vă că cunoașteți temperatura ideală pentru plantele pe care le aveți și urmăriți termostatul. Prune și repotezați

Toaletaţi plantele

Acum este momentul să toaletăm plantele de interior. Din nou, acest lucru poate depinde de tipul de plantă pe care îl aveți, cele mai suculente tind să nu aibă nevoie de multă tăiere. De asemenea, plantele suculente tind să nu aibă nevoie de replantare în ghivece, dar dacă aveți plante lemnoase, acestea tind să intre în repaus în lunile mai reci. Acum este momentul să replantaţi plantele lemnoase, astfel încât acestea să fie gata să înceapă să înmugurească și să crească atunci când vine primăvara.

Atenție la dăunători

În timpul lunilor de iarnă, căldura crescută de la calorifere, lipsa luminii solare și umiditatea crescută din cauza umidificatoarelor pot duce la apariţia dăunătorilor cum ar fi păianjeni, acarieni, țânțari de ciuperci, și alţii. Mare atenţie la plantele dumneavoastră și luaţi măsuri pentru a-i elimina atunci când apar.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »