Îngrijirea plantelor de interior, iarna

Iarna este probabil perioada în care ne ucidem cel mai simplu plantele de apartament! Nu este de mirare, deoarece nu reuşim să ne adaptăm la noile cerinţe de îngrijire dictate de mai puţină lumină, aer uscat şi diferenţe de temperatură!

Secretul pentru a ajuta plantele să supraviețuiască iarna este să ne adaptăm rutinele de îngrijire pentru a se potrivi condițiilor sezoniere de creștere. Iată ce trebuie să faceţi pentru a avea mereu plante verzi şi sănătoase!

Lumina

Iarna, soarele se înalţă mai puţin pe cer și nivelul de lumină de lângă ferestre scade cu până la 50%. Plantele de apartament care cresc în apropierea unei ferestre însorite de est sau nord în timpul verii pot avea nevoie de o expunere sudică sau vestică iarna. La fel, plantele din apropierea ferestrelor de vest sau de sud care au nevoie de lumină filtrată vara pot rezista la soare direct iarna.

Pentru a ajuta plantele să facă față nivelului de lumină în schimbare:

  • Mutați plantele mai aproape de ferestre, dacă este posibil.
  • Curățați geamurile pentru a permite transmisia maximă a luminii.
  • Mutați plantele în locații noi lângă ferestre mai luminoase pentru iarnă.
  • Spălați praful de pe plante, astfel încât frunzele să poată utiliza la maximum lumina disponibilă.
  • Adăugați lumină artificială. Becurile fluorescente oferă o lumină adecvată. Sunt mai ieftine decât luminile tradiționale și produc mai puțină căldură. Poziționați becurile la 7-25 cm distanță de plante pentru rezultate eficiente.

Temperatura

  • Majoritatea plantelor de apartament sunt tropicale și preferă temperaturi între 18 – 23 grade Celsius în timpul zilei și aproximativ 5 grade mai puţin noaptea. Pentru multe plante, temperaturile sub 10 ° C pot cauza probleme.
  • Reglați termostatele pentru a vă asigura confortul, dar amintiți-vă că şi plantele dvs. au nevoie de atenție!
  • Evitați plasarea plantelor lângă curenți reci sau surse de căldură.
  • Păstrați plantele la câțiva centimetri distanță de ferestrele exterioare.
  • În regiunile reci, dacă ferestrele înghețeaţă peste noapte, îndepărtați plantele de ferestre seara

Umiditate

Casele pot oferi doar 5-10% umiditate relativă iarna. Plantele de apartament au nevoie de cca 40-50%! Semnele stresului de umiditate scăzută pe plante includ vârfurile de frunze maronii și apariția dăunătorilor precum acarienii păianjen.

Hidratare

Cea mai frecventă problemă a plantelor de apartament în timpul iernii este suprahidratarea. Aproximativ 95% dintre plantele de apartament au nevoie ca solul să fie aproape în întregime uscat înainte de udare.

Testați nu doar suprafața solului. Plantele au nevoie de apă doar când zona rădăcinii este uscată. Introduceți degetul în sol până la cca 4-5 cm. Dacă solul este uscat, doar atunci planta are nevoie de apă.

Dacă umidificaţi încăperile în timpul iernii, plantele nu vor avea nevoie de apă la fel de des. Aerul uscat însă înseamnă udare mai deasă.

Excepții: Citricele și ferigile în ghivece necesită sol umed în mod constant.

Nu lăsaţi apa să băltească în fafuria de dedesubt. Îndepărtaţi orice exces de apă.

Îngrăşământul

În climatele blânde, continuați să fertilizați plantele până iarna. În climatele mai reci, unde nivelul de lumină naturală este scăzut, nu fertilizați plantele de apartament în timpul iernii. Reluați fertilizarea când plantele în aer liber se trezesc primăvara.

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro