Iarna este cel mai dificil sezon nu numai pentru grădină, ci și pentru plantele de interior. Pentru a le menține verzi și frumoase, trebuie să urmați câteva sfaturi care vă vor permite să vă bucurați de ele iarna întreagă.
Udarea inteligentă
Udarea este extrem de importantă și trebuie făcută la intervalele potrivite și în cantitățile necesare. Deși plantele de interior au nevoi diferite de udare, în general, iarna, ele trebuie udate mai rar deoarece se află în repaos vegetativ. Apa cu care le udați trebuie să fie la temperatura camerei. Apa rece le poate provoca un adevărat șoc și poate duce la deteriorarea plantei.
În loc să urmați un program, mai bine verificați cum se simte planta. Introduceți degetul cel puțin un centimetru în pământ. Dacă este uscată, udați planta bine. Dacă este umed, mai așteptați câteva zile și verificați din nou solul.
Atenție la lumină
Soarele răsare mai târziu și apune mai devreme, iar plantele primesc mai puțină lumină solară decât primăvara și vara. Dacă este posibil, mutați plantele mai aproape de ferestre, astfel încât acestea să poată profita de cât mai multă lumină posibil. Rotiți ghivecele un sfert de tură în fiecare săptămână pentru a vă asigura că toate părțile plantelor primesc lumina soarelui.
Evitați temperaturile extreme
Temperaturile obișnuite din casă sunt bune pentru majoritatea plantelor de interior în timpul iernii. Dar schimbările extreme de temperatură, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, pot cauza probleme. Țineți plantele departe de curentele reci, calorifere și orificiile de ventilație.
Nu le puneți îngrășământ
Majoritatea plantelor de apartament se odihnesc iarna. Au tendința de a crește foarte puțin, dacă chiar deloc. Deoarece nu produc frunze și tulpini noi, nu au nevoie de îngrășământ. Opriți fertilizarea toamna și reluați din nou primăvara.
Verificați împotriva dăunătorilor
Iarna este momentul propice pentru înmulțirea insectelor mici care sug seva, cum ar fi afidele. Acarienii păianjen sunt un alt dăunător comun de iarnă, deoarece le plac condițiile calde și uscate. Întoarceți frunzele plantelor și inspectați-le partea inferioară de fiecare dată când udați. Verificați și de-a lungul tulpinilor. Dacă găsiți dăunători, încercați să-i îndepărtați cu un disc de bumbac îmbibat în alcool. Pentru infestările mari, săpunul insecticid și uleiul de neem sunt opțiuni mai sigure pentru a scăpa de dăunători.
Creșteți umiditatea
Aerul din casele încălzite tinde să fie mai uscat în lunile de iarnă. Majoritatea plantelor de apartament, în special cele originare din zone tropicale ale lumii, cresc cel mai bine atunci când nivelul de umiditate este între 40-50%, dar nivelul de umiditate pe timp de iarnă este de obicei de 10-20% în interiorul caselor. O modalitate simplă de a crește umiditatea din jurul plantelor este să le grupați. Apa care se evaporă din pământul de ghiveci, precum și apa pierdută în mod natural prin frunze, vor crește umiditatea relativă chiar în jurul plantelor tale. Puteți pune și umidificatoare (recipiente cu apă) pe calorifere.
Atenție la frig
Dacă achiziționați o nouă plantă de interior în timpul iernii, asigurați-vă că este bine protejată în timpul transportului de la magazin către casă. Expunerea la temperaturi scăzute, chiar și pentru câteva momente poate provoca vătămări. În nopțile reci, mutați plantele de apartament înapoi de la ferestrele înghețate pentru a preveni rănirea cauzată de frig. Chiar dacă caloriferul este aproape de ele, vor resimți frigul de la fereastră și vor fi afectate.