Există sute de motive pentru a sublinia importanța apei în grădină, însă poate cel mai important este că apa înseamnă viață, este cea care transportă substanțele nutritive din sol către celulele plantei.
Nu este deci de mirare că plantele menținute la nivelul de hidratare dorit sunt cele care vor fi mai puternice și mai sănătoase!
Iată câteva reguli generale pentru udarea grădinii, urmând să le aplicați având în minte zona unde trăiți, tipurile de plante și clima.
- Există un echilibru fin între prea multă și prea puțină apă. Prea multă apă poate duce la udarea excesivă a rădăcinilor, iar plantele pot fi lipsite de oxigen. În mod clar, pentru plantele de mlaștină sau acvatice, aceasta nu este o problemă. Dar pentru plantele perene și arbusti, acest lucru poate fi mortal. Prea puțină apă și plantele se pot opri din creștere, se ofilesc și în cele din urmă mor. Pentru plantele care s-au dezvoltat pentru a trăi în condiții mai calde/uscate/aride, există în mod clar o toleranță mai mare pentru condițiile uscate. Cunoașterea climei și a condițiilor specifice de creștere – inclusiv tipul de sol – trebuie să fie întotdeauna punctul de plecare în luarea deciziilor de udare.
- O regulă bună este că plantele din ornamentale necesită aproximativ 2.25 l de apă pe săptămână. Aceasta presupune o structură sănătoasă a solului, care poate reține acea apă pentru ca plantele să o poată absorbi ulterior. Grădinile situate în zone cu climă caldă și uscată pierd umiditatea într-un ritm mai rapid și pot necesita până la cinci litri de apă pe săptămână, în timp ce grădinile cu climă mai rece pot necesita nici o udare deloc sau udare minimă.
- Pentru majoritatea solurilor sănătoase de grădină, o udare în profunzime este mai bună decât udările succesive mai ușoare, care nu apucă să pătrundă adânc în sol. Acest lucru ajută rădicinile să crească frumos și adânc, mai degrabă decât să rămână aproape de suprafață și să aștepte însetate următoarea înghițitură rapidă de apă. În plus, apa care pătrunde adânc rezistă mai mult decât apa de la suprafață care se evaporă sub soarele fierbinte și căldura atmosferică.
Apa ajută la îndeplinirea a trei funcții critice ale plantelor:
Fotosinteza – acesta este procesul care permite plantelor să-și producă propria hrană. Plantele folosesc apa pentru a produce carbohidrați, esențiali pentru furnizarea energiei. Puțină apă este egal cu incapacitatea plantei de a produce suficientă hrană pentru a susține o creștere sănătoasă.
Transpirația – Plantele pierd apă în atmosferă prin frunze prin transpirație, așa cum oamenii pierd apă prin piele prin transpirație. Apa se pierde de obicei prin găuri minuscule din frunze numite stomi. Apa se evaporă în atmosferă prin stomată, provocând un efect de răcire în jurul plantei pentru a ajuta la menținerea în echilibru a temperaturii plantei. Dacă temperatura plantei este prea mare, celulele acesteia pot începe să moară.
Distribuția nutrienților – la fel ca toate ființele vii, plantele au nevoie de o varietate de nutrienți pentru a-și crește și a-și dezvolta structura – tulpini, frunze, flori, semințe. La fel ca sângele la animale și la oameni, apa ajută la transportul nutrienților din sol și în structura celulară a plantei.
Sfaturi pentru udare:
- Nu încercați să udați toate suprafețele plantate la fiecare udare.
- Secționați zonele și concentrați-vă asupra acestor zone în mod individual pentru beneficii maxime.
- Saturați fiecare zonă, apoi lăsați să se usuce înainte de a uda din nou.
- Folosiți mulci în jurul tuturor zonelor plantate pentru a reduce pierderile de apă.
- Nu lăsați plantele să se ofilească înainte de a începe un program de udare.
- Udarea excesivă poate fi mai dăunătoare plantelor decât udarea insuficientă. Nu mențineți solul saturat cu apă în mod continuu.
Semne ale problemelor
Îngălbenirea frunzelor și ofilirea pot fi semne atât de prea puțină, cât și de prea multă apă, deci căutați indicii suplimentare. Există un aspect crocant și uscat al plantei sau un aspect umed, putrezit? Atingeți pământul deasupra și apoi săpați puțin. Dacă partea de sus este prăfuită sau crăpată, probabil că vă vorbim de prea puțină apă. Dacă este neted, umed sau alunecos, cel mai probabil avem de-a face cu udare excesivă.
Plimbați-vă și vedeți cum arată grădina. Plimbarea și timpul în natură sunt bune pentru dumneavoastră, iar atenția este bună pentru plante. În timp, plantele dumneavoastră vă vor deveni familiare și veți ști de ce au nevoie și când au nevoie. Sună banal… dar este adevărat!