Divizarea plantelor perene

După câțiva ani petrecuți în grădina noastră, plantele perene încep să producă flori mai mici, să dezvolte „chelii” în centrul coroanei sau să aibă nevoie de sprijin pentru tulpinile prea lungi și firave.

Dar modul în care se dezvoltă plantele nu este singurul motiv pentru care plantele perene pot fi împărțite! Ele pot fi divizate pentru a întineri planta și pentru a stimula o nouă creștere și pentru a le feri de boli prin aerisirea plantelor!

Împărțirea plantelor în secțiuni mai mici reduce competiția pentru apă și nutrienți și stimulează o nouă creștere, precum și o înflorire mai viguroasă.

Un alt motiv este cel de a ține sub control răspândirea rapidă a plantelor și menținerea acestora sub control. Iar cel din urmă și poate unul dintre cele mai importante este de a înmulți plantele din grădina dumneavoastră!

Sfaturi pentru împărțirea plantelor perene

 1. Multe plante perene sunt mai ușor de împărțit și transplantat primăvara, dar există plante care pot fi divizate și toamna.
 2. Alegeți o zi înnorată, deoarece împărțirea într-o zi însorită poate duce la uscarea plantelor.
 3. Udați solul cu o zi înainte daca pământul este uscat. În mod ideal, divizați plantele după câteva zile de ploaie pentru a le oferi suficientă umiditate noilor transplanturi.
 4. Dezgropați planta părinte folosind o cazma.
 5. Ridicați ușor planta din pământ și îndepărtați pământul din jurul rădăcinilor.
 6. Separați planta în plante mai mici prin oricare dintre aceste metode:
 • Trageți ușor de rădăcini cu mâinile
 • Tăiați-le cu un cuțit ascuțit sau o cazma
 • Sau puneți două furculițe în centrul ghemului de rădăcini, spate în spate și trageți ușor de ele în afară
 • Fiecare diviziune ar trebui să aibă trei până la cinci lăstari viguroși și un aport sănătos de rădăcini.
 • Păstrați aceste diviziuni la umbră și umede până când sunt replantate.

Când trebuie împărțite plantele

Divizați când planta nu înflorește, astfel încât să își poată concentra toată energia pe regenerarea țesuturilor rădăcinilor și frunzelor.

Împărțiți plantele perene cu înflorire de de toamnă în timpul primăverii deoarece apare o nouă creștere și este mai ușor să vezi cum evoluează. Plantele împărțite primăvara au ca întreg sezonul de vegetație să se refacă înainte de iarnă. Dar toamna este momentul potrivit pentru a diviza plantele de primăvară și de vară! Plantele perene cu rădăcini cărnoase, cum ar fi bujorii (Paeonia spp.), macul oriental (Papaver orientale) și irisul siberian (Iris siberica) se pretează la divizarea de toamnă.

Când împărțiți plantele toamna, acordați timp de patru până la șase săptămâni înainte ca pământul să înghețe pentru ca rădăcinile plantelor să se stabilească.

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro