Grădinărit în funcție de fazele lunii

Știați că, la țară, bunicii noștri plantau sau culegeau doar în timpul anumitor faze ale lunii? Practica veche de a planta în funcție de lună se dovedește astăzi a fi mai actuală ca niciodată și ne va ajuta să avem o grădină mai sănătoasă și mai bogată!

Ideea de bază din spatele grădinăritului ”la lună” este că ciclurile lunii afectează creșterea plantelor. Așa cum atracția gravitațională a lunii determină creșterea și scăderea mareelor, aceasta afectează și umiditatea din sol.

Prin urmare, se spune că semințele vor absorbi mai multă apă în timpul lunii pline și a lunii noi, atunci când mai multă umiditate este atrasă la suprafața solului. Acest lucru face ca semințele să se umfle, rezultând o germinare mai mare și plante mai bine stabilite.

Grădinăritul ia în considerare două perioade ale ciclului lunar: timpul dintre luna nouă și luna plină (creșterea lunii) și timpul dintre luna plină și luna nouă (scăderea lunii).  Se consideră că este bine să plantezi anumite plante în timpul scăderii lunii și alte tipuri în timpul creșterii lunii.

Luna plină

Luna influențează și creșterea plantelor prin geotropism – care este modul în care plantele cresc ca răspuns la gravitație. Rădăcinile cresc în jos în direcția atracției gravitaționale, iar tulpinile cresc în direcția opusă (adică în sus). Acest comportament poate fi ușor de demonstrat cu plantele din ghiveci. Așezați un ghiveci pe o parte și tulpina va crește tot în sus. Sau, luați în considerare un bulb de lalele: dacă plantați incorect bulbul cu capătul ascuțit în jos, acesta se va întoarce și își va trimite lăstarii în sus, chiar dacă este în întuneric total.

Plantarea în funcție de fazele lunii

Plantați florile anuale, fructele și legumele care produc culturi deasupra solului (cum ar fi porumb, roșii, pepene verde și dovlecei) în timpul apariției lunii – din ziua în care luna este nouă până în ziua în care este plină. Pe măsură ce lumina lunii crește noapte de noapte, plantele sunt încurajate să producă frunze și tulpini.

Plantați bulbi înfloriți, flori bienale și perene și legume care produc culturi sub pământ (cum ar fi ceapa, morcovii și cartofii) în timpul descreșterii lunii – din ziua de după plină până în ziua dinainte de a fi din nou lună nouă. Pe măsură ce lumina lunii scade noapte de noapte, plantele sunt încurajate să producă rădăcini, tuberculi și bulbi.

Grădinărit productiv!

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro