Grădina în noiembrie

Pentru mulți dintre noi, noiembrie marchează sfârșitul sezonului de grădinărit în aer liber. Mai sunt însă destule lucruri de făcut: curățarea și ungerea uneltelor de depozitat pentru iarnă, aducerea în interior a oricăror plante în ghiveci pe care le mai putem avea afară, tăierea și protejarea trandafirilor.

Dar nu numai aceste lucruri (pe care de obicei le facem când prindem o zi însorită) sunt de făcut în grădină. Aşa cum ştiu grădinarii pricepuţi, pământul poate fi lucrat până când dă primul îngheţ puternic.

Atâta timp cât sapa intră uşor în pământ, pământul poate fi încă lucrat. Asta înseamnă, de exemplu, că puteți planta încă bulbi care să înflorească la primăvară.

Plantaţi bulbi

  • Mulți experți vă vor spune că bulbii trebuie să fie plantați înainte cu câteva săptămâni înainte de înghețarea solului.  Acest lucru nu este însă întotdeauna adevărat. Bulbii plantați aproape de primul îngheț se vor descurca binişor atâta timp cât înghețarea este treptată și nu rezultatul unui îngheţ brusc şi prelungit, când pământul se face bocnă.
  • De aceea este indicat ca bulbii să nu fie udaţi excesiv când sunt băgaţi în pământ deoarece pot îngheţa puternic.

Recoltaţi rădăcinoasele

  • Cât pământul mai poate fi lucrat scoateţi morcovii, napii, pătrunjelul, ţelina şi orice altceva mai aveţi cultivat în pământ. Chiar dacă ne place să ne bucurăm de ele până în pragul iernii, nu este plăcut să ştim că rămân în pământ în timpul iernii pentru că nu am găsit momentul să le recoltăm la timp.

Pregătiţi straturile

  • În week-end-urile cu zile însorite este bine să pregătim deja, pentru primăvara, straturile de legume timpurii. Săparea şi pregătirea amestecului de sol, aranjarea rândurilor, sunt operaţiuni care vă vor salva timp în primăvară după ce pământul se va dezgheţa.

Îngrijirea grădinii

  • Noiembrie este ultima șansă de a pregăti solul înainte de apariția iernii. Solul poate fi ușor deteriorat, așa că asigurați-vă că ați dezgropat orice plante nedorite și că vă săpaţi solul, cât mai este uşor de săpat.
  • Protejați zonele goale de sol cu ​​mulci, compost, mucegai de frunze sau chiar folii de plastic. Acest lucru va facilita plantarea sau însămânțarea solului în primăvara viitoare. Plantele perene ar trebui să fie împărțite și tăiate până la nivelul solului pentru a se asigura că se vor întoarce în primăvara viitoare la fel de sănătoase ca oricând.
  • Lucrați de la mijloc spre exterior, tăind destul de aspru, mai ales dacă plantele par supraaglomerate. Toate plantele anuale ar fi trebuit eliminate.

Întreținerea grădinii

  • Frunzele sunt perfecte pentru adăugarea atât la mulci cât și la compost, odată ce grămada de frunze s-a transformat în mucegai.
  • Ridicați orice containere adăugând cărămizi sau picioare dedesubt, pentru a proteja plantele și solul în timpul iernii. Dacă vă așteptați la o iarnă deosebit de dură, cel mai bine este să izolați orice recipient exterior pentru plante cu folie cu bule pentru a le proteja de îngheț.
  • Noiembrie este momentul perfect pentru a arde resturile. Acolo unde este permis, ardeţi orice deșeuri de grădină care nu pot fi adăugate la compost. Verificați orice semn de boală a plantelor, iar  focul este modalitatea perfectă de a elimina orice părți de plante infectate și de a reduce șansele de răspândire a bolii.

Protejaţi plantele 

Nu vă culcaţi pe o ureche! O singură noapte de îngheț este de ajuns pentru a deteriora sau a ucide majoritatea plantelor de grădină. Mutați-le într-un loc protejat, bine izolat pentru a vă asigura că supraviețuiesc în această iarnă. Dacă nu aveți spațiu pentru păstrarea plantelor în interior, asigurați-vă că acoperiți orice element vulnerabil la intemperii cu folie de plastic.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro