Septembrie este începutul toamnei și putem vedea deja cum energia ei scade încet. Florile de vară care ne-au încântat în zilele calde încep să treacă, dar florile de toamnă încep să picteze în culori calde și să lumineze toate colțurile grădinii.
Există o mulțime de plante perene cu înflorire târzie, tufișuri și arbuști pentru a menține grădina. Daliile sunt impresionante iar sedum înflorește încă și atrage fluturi și polenizatori. Trandafirii vor înflori și ei până la primul îngheț, iar hortensiile continuă să fie un punct de atracție, ciar și atunci când culorile încep să le pălească.
Dar, revenind. Ce facem în septembrie ca să avem o grădină spectaculoasă?
- Tundeți lavanda.
Lavanda a încetat să înflorească, dar florile uscate rămân pe plantă. Avantajul tăierii lavandei în septembrie este că ajută la menținerea ei într-o formă compactă frumoasăCel mai bine este să nu tăiați tulpinile lemnoase, deoarece acestea nu se vor regenera cu ușurință.
Faceți curat între plantele perene
Unele plante perene se vor usca și vor arăta ca niște grămezi ofilite, dar altele își vor păstra forma în continuare. Există două abordări: puteți tăia totul și să faceți lumină sau lăsați plantele netăiate pentru a încuraja viața sălbatic! Sau, un compromis: tăiați plantele care arată urât și lăsați-le pe cele care încă se țin bine.
- Iernarea plantelor fragede
Pe la sfârșitul lunii septembrie, riscul de îngheț devine realitate și de accea trebuie să mutați plantele sensibile la îngheț în sere, verande însorite sau în interior. Unele, cum ar fi petuniile se pretează la butășire.
Plantați bulbii de primăvară
Toamna este momentul pentru plantarea bulbilor de primăvară. Narcisele trebuie să fie plantate în septembrie, în timp ce lalelele pot fi plantate în octombrie / noiembrie. Adâncimea corectă de plantare este foarte importantă pentru a le menține înflorirea; prea puțin adânci și nu vor înflori. O regulă simplă este de a planta bulbul la de 3 ori, preferabil de 4x ori adâncimea proprie.
- Colectați semințele
Sfârșitul verii / începutul toamnei este un moment bun pentru a colecta semințe dacă doriți să le folosiți anul viitor. Colectați măciuliile, scuturând sau răzuind cu atenție semințele mici și păstrați-le într-un pachet într-un loc uscat. Umiditatea este cel mai rău lucru pentru semințele care trebuie păstrate uscate și reci.
- Îngrijiți gazonul
Dacă gazonul are „chelii” este un moment bun pentru a semăna. Solul este cald și ar trebui să avem ploaie pe măsură ce trecem spre toamnă, ceea ce va ajuta sămânța să germineze și să crească .
- Recoltați și păstrați legumele
Ceapa va fi gata fie la sfârșitul lunii august, fie la începutul lunii septembrie, în funcție de vreme.. Ceapa trebuie să se odihnească pe sol pentru a se usca înainte de a fi aduse pentru depozitare. Ceapa poate fi uscată și într-o magazie sau într-o seră pusă pe ziare. Bulbii de ceapă trebuie să fie complet uscați înainte de păstrare și același lucru se aplică usturoiului.
Dacă vreți să faceți coarde de ceapă sau usturoi atunci când recoltați, păstrați cât mai mult din creșterea superioară posibil pentru a transforma o împletitură.
Cartofii pot fi recoltați în această lună și depozitați la loc uscat și întunecat. Cartofii trebuie, de asemenea, să fie uscați, dacă sunt udați când îi dezgropați, puneți-i undeva să se usuce, dar imediat ce sunt uscați, scoateți din lumină și puneți-i în saci.
Fasolea și mazărea trebuie recoltate și excesul de legume poate fi ușor păstrat la congelator. Cele mai bune rezultate se obțin prin blanșarea în apă clocotită, apoi cufundarea timp de 2 minute într-un castron cu apă cu gheață, uscare completă și înghețare.
Roșiile continuă să aibă nevoie de multă atenție și este important să le udăm fie zilnic și să le hrănim regulat cel puțin de două ori pe săptămână. Pe măsură ce luna se termină și plantele încetinesc în mod natural, reduceți cantitatea de apă și hrană.