Grădina în octombrie

Deşi frigul se instalează uşor şi pare că nu mai este mare lucru de făcut în grădină, lucrurile nu stau deloc aşa! Octombrie este anotimpul ideal pentru a face ultimele pregătiri înainte de venirea nopţilor cu temperaturi sub 0 grade şi pentru a proteja şi pregăti grădina pentru primăvară.

Prima grijă: gazonul

Greblaţi  frunzele de pe iarbă şi încercați să le colectați într-o pungă, care le va transforma în compost pentru frunze – un balsam de sol util și versatil. De asemenea, puteți tăia iarba pentru ultima dată a anului la sfârșitul lunii octombrie. Asigurați-vă că ultima tăietură este puțin mai mare decât în ​​lunile de vară – acest lucru vă va ajuta să vă protejați gazonul de daunele cauzate de înghețul de iarnă.

Curăţaţi grădina

Octombrie este cu siguranță momentul prielnic pentru curăţenie – serele, iazurile, jgheaburile și capetele de apă trebuie curăţate acum. Mobilierul de grădină din lemn trebuie acoperit sau depozitat pentru iarnă, iar ghivecele din teracotă vor trebui aduse înăuntru, astfel încât să nu înghețe și să nu crape. Şi poate că nu ar fi rău să începeţi să faceţi un loc pentru compost, mai ales că veţi tăia şi curăţa din plin grădina acum de resturile vegetale!

Tăiaţi gardul viu

Asigurați-vă că tăiați gardurile vii astfel încât să fie drepte şi aranjate pentru lunile de iarnă. Un gard viu aranjat arată minunat acoperit cu zăpadă în timpul iernii!

Despărţiţi plantele perene cu înflorire de primăvară

Despărţiţi plantele perene erbacee, care înfloresc primăvara, pentru a asigura plante sănătoase și viguroase, care vor continua să funcționeze an de an. Cel mai bine este să faceți acest lucru într-o zi uscată, când solul nu este prea umed. Plantați unele dintre plantele nou împărțite înapoi în pământ și luați-le pe altele la ghiveci și dăruiți-le prietenilor!

Plantați…usturoi!

Usturoiul este cel mai bine plantat toamna. Plantați căţei de usturoi în minigrădina dumneavoastră de legume cu capetele ascuțite în sus, chiar sub suprafața solului și distanțaţi la 10 cm.

Plantați bulbii florilor de primăvară

Plantaţi bulbii pentru a asigura un zeci de culori în grădină la sosirea primăverii! Încercați să plantați ciorchini de cinci sau șapte bulbi din același soi printr-o margine, pentru un afișaj cu adevărat eficient, care vă va impresiona! Plantați-le la o adâncime egală cu dublul înălțimii bulbului.

Plantaţi zambile pentru flori și parfum în plină iarnă!

Plantați zambile în vaze pentru a oferi prospeţimea şi culoarea primăverii în plină iarnă în casa dumneavoastră! Pentru zambilele care vor înflori în perioada Crăciunului, asigurați-vă că cumpărați bulbi etichetați „pregătiți” și plantați-i la începutul lunii octombrie.

Recoltaţi dovlecii

Dovlecii care au fost plantați în aprilie, mai și iunie vor fi gata pentru recoltare în octombrie. Mari sau mici, pot deveni decorațiuni distractive de Halloween și pot fi folosiţi la preparate dulci și sărate.

Protejați plantele și structurile de îngheț

Pregătirea este esențială înainte de sosirea înghețului, a zăpezii și a vânturilor puternice. Verificați orice structuri înalte, cum ar fi garduri, șoproane și porți, pentru semne de slăbiciune și putregai în octombrie. Izolați orice recipient exterior de îngheț folosind folie cu bule sau lână și, acolo unde este posibil, mutați ghivecele de ghivece într-o seră.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro