Grădina în luna martie

Practic acum putem spune că începe grădinăritul adevărat! Soarele dezgheață pământul, iar zăpada, chiar dacă cade, se topește în câteva zile. Acum este momentul să ne reintrăm în rolul de grădinari!

Legume

Începeți în interior culturi de broccoli, varză, praz, salată verde, pătrunjel, roșii, conopidă.  Când pământul poate fi lucrat puteți planta în grădină rucola cu semănare directă, fasole, salată de porumb, broccoli, ridichi.

Copaci și arbuști

Plantați arbuști latenți și copaci cu rădăcină goală imediat ce puteți săpa gaura de plantare. Ca regulă, nu uitați ca după ce termină de înflorit arbuștii (ca forsythia) să îi toaletați. Doar așa îi veți ține sub control pentru anul următor. Nu îi toaletați înainte de înflorire, le veți afecta creșterea și înflorirea.

Plante perene

Săpați, curățați și împărțiți acum irișii, îndepărtând părțile maro/cu aspect bolnav de rizom și tăiați rădăcinile ofilite. Tăiați secțiuni sănătoase cu rădăcini bune pe fiecare. Lăsați jumătate din rizom expus pentru a încuraja înflorirea.

Ca regulă, odată la câțiva ani (maxim patru) este bine să săpați și să împărțiți rizomii pentru a le reda energia și a-i înmulți.

Săpați sau împărțiți orice plante perene în curs de dezvoltare.

Trandafiri

Tundeți trandafirii dacă nu ați făcut acest lucru deja. În zonele mai calde, această tăiere se face cel mai bine în februarie, înainte să apară o creștere prea mare a frunzelor, dar nu este prea târziu nici acum, în martie. Îndepărtați ușor pământul sau mulciul care a fost îngrădit peste coroană pentru protecție pe timp de iarnă. Modificați cu gunoi de grajd sau compost. Nu hrăniți încă până nu începe creșterea activă.

Gazon

Dacă vă place să vă hrăniți gazonul, dați-i o primă hrănire modestă luna aceasta. Luați în considerare utilizarea îngrășămintelor ecologice. Și nu uitați, cu cât vă hrăniți mai mult iarba, cu atât va crește mai repede!

Compost

Încercați să treceți printr-un blender resturile pentru compost pentru a accelera formarea acestuia. Puteți adăuga gunoi de grajd și primele buruieni care apar (care trebuie smulse repede pentru a nu le lăsa să facă sămânță), deoarece minează solul și aduc nutrienți valoroși.

Semințe și înmulțire

Evitați să vă grăbiți să semănați răsaduri prea devreme, în interior. Veți avea rezultate mai bune și mai puține probleme dacă așteptați până în martie când nivelurile de lumină sunt mai mari afară. Când temperaturile cresc, puteți semăna într-o seră neîncălzită, sau, pe verandă, într-un cadru rece. Trebuie să așteptați până când temperaturile exterioare și solul se încălzesc înainte de a putea planta afară răsaduri prețioase.

Plante de apartament

Începeți să hrăniți regulat plantele de apartament, dar rar, folosind îngrășământ pe bază de pește sau varec organic. Vor crește sănătoase și puternice cu aer proaspăt și puțină lumină solară.

Flori

Multe semințe de flori pot fi semănate în seră luna aceasta – verificați pachetele de semințe. Anuarele foarte rezistente pot fi însămânțate direct în zonele 7 și 8: gălbenele, maci de California, amestecuri de flori sălbatice, nasturtium, mazăre dulce.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro