Grădina în luna ianuarie

Este plăcut să începeți noul an în grădină și veți descoperi că sunt multe de făcut la începutul lunii ianuarie, de la semănat de plante până la pregătirea grădinii pentru noul an.

Semănare

 • Puteți începe la interior culturi de mazăre dulce pentru a o introduce mai repede în grădină și a-i da un sezon mai lung de producție.
 • Puteți semăna acum și flori: macii de Islanda, cobaea și cleome. Cleomele sunt dificile pentru începători, așa că urmați cu atenție instrucțiunile – și aveți răbdare, deoarece germinarea lor poate dura mult.

Bulbi și tuberculi

 • Plantați bulbii forțați pentru înflorirea la interior de Crăciun odată ce au terminat de înflorit. Îndepărtați florile uscate pentru a preveni producția de semințe și hrăniți-i cu un îngrășământ bogat în potasiu pentru a ajuta la formarea mugurilor florali de anul viitor. Continuați să hrăniți în mod regulat până când frunzișul se veștejește.
 • Verificați periodic bulbii de dalii depozitați pentru semne de boală sau putregai. Orice bulb care prezintă semne de deteriorare trebuie îndepărtat de restul pentru a preveni răspândirea. Orice tubercul individual infectat poate fi tăiat din coroana principală a plantei, iar zona tăiată poate fi pudrată cu flori de sulf.

Arbuști, plante perene și copaci

 • Aruncați o privire afară. Dacă nu mai aveți zăpadă afară și nu este prea frig, ieșiți și faceți ordine în straturile dezordonate. Tăiați vegetația veche de pe plantele perene și îndepărtați toate frunzele care se sunt deasupra plantelor. Adăugați-le în compost.
 • Îndepărtați vegetația moartă de la vechii cățărători anuali, cum ar fi mazărea dulce, cobaea și zorele, dar lăsați-le rădăcinile în pământ.
 • Tundeți arbuștii și copacii. Dacă nu sunteți sigur cum să faci asta, urmați indicațiile de mai jos, dar este bine să vă interesați exact despre procedee, în funcție de tipul de copac pe care urmează să îl toaletați:
 1. a) Folosiți o pereche bună de foarfece ascuțite
 2. b) Tăiați chiar deasupra unui mugur
 3. c) Tăiați tulpinile care se încrucișează sau se frecă
 4. d) Tăiați tulpinile subțiri și slabe și toaletați doar ușor tulpinile puternice
 5. e) Tăiați cioturile sau lăstarii morți și îndepărtați-i complet la bază.
 • Toaletați glicina. Odată ce glicinele s-au stabilit, o pot lua ușor razna dacă nu sunt ținute sub control. Tundeți în două etape – în această perioadă a anului, lăstarii sunt scurtați la doi sau trei muguri de-a lungul tulpinilor laterale. Vara, ramurile cele mai lungi trebuie scurtate. În acest fel, veți păstra planta și veți obține o înflorire bună.
 • Tundeți trandafirii cât timp sunt latenți. Tăiați înapoi chiar deasupra unui mugur orientat spre exterior și îndepărtați orice ramuri încrucișate sau moarte/bolnave.
 • Întindeți un strat de compost în jurul arbuștilor și de-a lungul bazei gardurilor vii.

Ce mai puteți face

 • Măturați cărările de frunze și resturi. Acest lucru le va face mai sigure și nu vor mai deveni o casă minunată pentru melci și melci.
 • Faceți o cușcă de sârmă pentru frunze – ascunsă – astfel încât acestea să putrezească și să producă un mucegai fantastic de frunze în aproximativ un an.
 • Protejați plantele din containere de îngheț și izolați robinetele din exterior dacă nu ați făcut deja asta.
 • Acum este un moment bun pentru a arunca o privire asupra gardurilor și structurilor și vedeți dacă au nevoie de puțină atenție. Puteți repara gardurile cu bucăți de sârmă sau, dacă vreunul dintre spaliere e rupt, mai bateți câteva cuie pentru a-l menține rezistent și pregătit pentru restul iernii și pentru culturile din primăvară.
 • Protejați plantele care sunt vulnerabile la vânt și frig.
 • Feriți iarba dacă este înghețată sau înghețată, deoarece dacă călcați pe ea pot apărea sub pete galbene mai târziu în primăvară.
 • Pregătiți stocuri de compost de semințe, vermiculit, tăvi etc.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro