Grădina în decembrie

Credeți că nu mai aveți treabă în grădină în luna decembrie? Vă înșelați!

Tundeți și tăiați

Dacă aveți pomi fructiferi, tufișuri, arbuști sau trandafiri, acum este momentul să tăiați ramurile moarte și să le tăiați pentru a le da o formă frumoasă. Este mai ușor să vedeți iarna unde să tundeți, când este mai puțin frunziș.

Curățați jgheaburile

După ce toate frunzele au căzut din copaci, asigurați-vă că ați curățat jgheaburile. Probabil că sunt pline de frunziș și crenguțe moarte, care se înfundă și vor împiedica evacuarea corectă a apei pluviale.

Hrăniți păsările

Păsările nu se pot baza pe viermi și fructe iarna pentru hrană. În schimb, se îndreaptă către semințele pe care le mai găsesc prin grădină sau în cele puse în locurile de hrănire special amenajate. Asigurați-vă că puneți căsuța de păsări sau locul special de hrănire într-un loc ferit de vânturi puternice.

Protejați plantele fragile

Majoritatea plantelor pot rezista foarte bine în lunile mai reci, dar unele au nevoie de un strat de protecție suplimentară. Arbuștii de primăvară, cum ar fi azaleele și rododendronii, florile fragile, inclusiv daliile sunt câteva plante care ar putea folosi un strat de protecție în timpul iernii.

Mulciți cu paie

Grădinarii adaugă mulci primăvara pentru a preveni buruienile și pentru a bloca umiditatea, dar mulciul este important și iarna. Un strat de paie protejează solul de fluctuațiile de temperatură, astfel încât pământul să rămână înghețat – iar plantele latente.

Continuați să faceți compost

Da, descompunerea încetinește iarna, dar nu trebuie să vă opriți din a face compost. Când vremea caldă va înceăe, compostul va începe din nou să se formeze.

Îndepărtați zăpada

Îndepărtați zăpada de pe ramurile copacilor, arbuști și tufișuri; greutatea adăugată poate îndoi și contorsiona plantele. Păstrați zăpada pe sol, deoarece acționează ca un izolator.

Comandați semințe

Petreceți timp planificându-vă grădina de primăvară, apoi comandați semințele favorite pentru a începe în forță.

Pregătiți uneltele

Faceți un inventar al tuturor uneltelor de grădinărit. Înlocuiți sau reparați obiectele rupte, curățați uneltele și ascuțiți lamele. Când vremea mai caldă va veni vor fi gata de acțiune!

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro