Ghimbirul: sfaturi de cultivare

Ghimbirul este din ce în ce mai folosit astăzi, atât în bucătărie, cât și pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Rizomii ghimbirului sunt cei care sunt utilizați și sunt deseori numiți rădăcină de ghimbir. Ghimbirul (Zingiber officinale) a intrat în ultimii zeci de ani în viața cotidiană a europenilor, după ce mii de ani a fost utilizat ca aliment și medicament în culturile asiatice. Astăzi, găsim rădăcină de ghimbir la aproape orice supermarket și ne-am obișnuit să îl folosim în ceaiuri, prăjituri sau mâncăruri.

Dar poate mai importante decât gustul unic al ghimbirului, sunt efectele lui benefice asupra sănătății.

Principalele componente active din ghimbir sunt gingerolii, care sunt responsabili pentru parfumul și aroma distinctă. Gingerolii sunt compuși antiinflamatori puternici care pot ajuta la atenuarea durerii cauzate de artrită. Studiile au demonstrat că ghimbirul ajută la întărirea sistemului imunitar, protejează împotriva cancerului colorectal și induce moartea celulelor în cancerul ovarian.

Textura rizomilor de ghimbir este fermă, noduroasă, aspră și striată. În funcție de soi, „carnea” poate fi galbenă, albă sau roșie. Pielea prezintă culori de la crem până la maro deschis și poate fi groasă sau subțire, în funcție de maturitatea plantei la recoltare.

Cum se cultivă ghimbirul

Ghimbirul se dezvoltă cel mai bine în climatele calde și umede. Alegeți un loc care oferă multă lumină, inclusiv 2 până la 5 ore de lumină solară directă și unde nu bate vântul puternic.

Pregătirea solului

Cel mai bun sol pentru ghimbir este afânat, argilos și bogat în materie organică. Mulcirea grosiră a solului poate oferi, de asemenea, nutrienți, reține apa și ajută la controlul buruienilor.

Plantarea

Înainte de plantare, tăiați rizomul de ghimbir în bucăți de 1 până la 2 cm și lăsați-le deoparte timp de câteva zile pentru a permite suprafeței tăiate să se vindece și să formeze un calus. La începutul primăverii, plantați părți din rizomii subterani. Fiecare bucată ar trebui să fie plinuță, cu muguri de creștere sau ochi bine dezvoltați.

Plantați rizomii la o distanță de 9 până la 12 cm, la 3 până la 6 cm adâncime și cu mugurii de creștere îndreptați în sus.  Plantele de ghimbir vor crește până la aproximativ ½ – 1,5m înălțime.

Fertilizarea

Dacă solul nu este ideal, adăugați un îngrășământ organic cu eliberare lentă la plantare. Ulterior, îngrășământul lichid organic poate fi aplicat la fiecare câteva săptămâni.

Udare

Nu lăsați plantele să se usuce în timp ce cresc. Pe măsură ce vremea se răcește, reduceți udarea. Acest lucru va încuraja plantele să formeze rizomi subterani. În zonele uscate, aburiți sau pulverizați plantele în mod regulat. Evitați întotdeauna udarea excesivă.

Recoltarea

Ghimbirul poate fi recoltat prin săparea întregii plante. Deși poate fi recoltat în orice stadiu de maturitate, cel mai bun moment este atunci când planta are vârsta de 8 până la 10 luni. După recoltare, alegeți rizomii pentru replantare și replantați-i cât de curând.

Nutriție

Ghimbirul este o sursă bună de cupru, magneziu, mangan, potasiu și vitamina B6. Din punct de vedere istoric, a fost folosit pentru ameliorarea problemelor gastro-intestinală. De asemenea, este sigur în sarcină pentru femeile care se confruntă cu greață și vărsături.

Servire

Când pregătiți ghimbirul, decojiți pielea cu un cuțit de toaletă. Ghimbirul poate fi feliat, tocat sau tăiat julien. Nivelul de aromă pe care ghimbirul îl oferă unei mese depinde de momentul în care este adăugat în timpul procesului de gătire. Adăugat devreme, va da o notă de aromă; adăugarea lui spre final va aduce un gust mai înțepător.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro