Gândacul care atacă tufele de Viburnum

Gândacul de frunze de Viburnum poate provoca defolierea severă a unor specii de Viburnum. Iată cum se poate identifica și cum vă puteți apăra frumoasele tufe de Viburnum.

Cea mai mare parte a pagubelor este cauzată de larve în primăvară, dar unele daune suplimentare sunt cauzate de gândacii adulți la sfârșitul verii sau toamna.

Atacurile grele pot determina ca majoritatea frunzelor să fie grav afectate de primăvara târzie. Frunzele deteriorate sunt adesea decolorate, cu margini uscate maro sau găurite.

Simptome

  • Frunze de viburnum mâncate, din care au rămas numai venele, având un aspect asemănător dantelei.
  • Larvele galbene cremoase, cu dungi negre și până la 8 mm lungime, sunt prezente pe plante din aprilie până în iunie.
  • Apoi, gândacii adulți maronii cenușii, lungi de 4,5-6 mm, se hrănesc cu frunzele de la sfârșitul lunii iulie până în septembrie

Eradicare

Verificați frecvent plantele sensibile din primăvară, astfel încât să puteți lua măsuri înainte ca o populație întreagă (și flămândă!) să se dezvolte. Atunci când alegeți opțiunile de control, puteți minimiza daunele aduse insectelor nevizate începând cu metodele din secțiunea de control non-pesticide. Dacă acest lucru nu este suficient pentru a reduce daunele la niveluri acceptabile, atunci puteți alege să utilizați pesticide. În cadrul acestui grup, pesticidele cu persistență mai scurtă (care sunt de obicei certificate pentru creșterea organică) sunt mai puțin dăunătoare faunei sălbatice nevizate decât cele cu persistență mai lungă și / sau acțiune sistemică.

Controlul pentru gândacul viburnum, dacă este necesar, ar trebui să fie orientat către larve primăvara. Gândacii adulți care apar mai târziu în sezon provoacă mai puține daune, pot zbura în grădini și sunt mai toleranți la măsurile de control.

Metode fără pesticide

Acolo unde este posibil, tolerați populațiile de larve și gândaci adulți și îndepărtați larvele cu mâna acolo unde este posibil

Încurajați viața sălbatică din grădină, cum ar fi păsările și gândacii solari care vor mânca larvele și, uneori, gândacii adulți.

Metode cu pesticide

Există insecticide organice de contact care conțin piretrine naturale. Mai multe aplicări ale acestor produse de scurtă persistență pot fi necesare pentru a oferi un control bun

Insecticidele de contact mai persistente includ piretroizii sintetici lambda-cialotrin, deltametrina și cipermetrina. Cel mai bine este să discutați cu cineva de la un magazin specializat care vă va da cea mai bună soluție.

Plantele cu flori nu trebuie pulverizate din cauza pericolului pentru albine și alte insecte polenizatoare

Etapele de dezvoltare

Gândacul viburnului produce ouă care iernează în scoarța viburnumului. Aceste ouă clocesc la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai, iar larvele încep să se hrănească cu frunzele noi. Când sunt hrănite complet la sfârșitul lunii mai-iunie, larvele intră în sol pentru a se tramsforma în pupe. Gândacii adulți apar la sfârșitul verii.

Majoritatea pagubelor sunt cauzate de larve în timpul primăverii târzii. Pagubele aduse de adulți sunt mult mai puțin extinse decât cele a larvelor.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro