Focul bacterian al rozaceelor

Focul bacterian al rozaceelor este o boală distructivă, extrem de infecțioasă și răspândită, cauzată de bacteria Erwinia amylovora. Boala atacă flori, frunze, lăstari, ramuri, fructe și rădăcini și poate distruge o întreagă livadă.

Boala afectează plantele din familia Rosaceae, care include copaci și arbuști în livezi, pepiniere și plantații peisagistice. Este una dintre cele mai mari amenințări la adresa livezilor de măr, păr și gutui, dar afectează în egală măsură și prunii, cireșii sau trandafirii.

Simptomele bolii

Coaja de la baza crengilor afectate se acoperă de mucus, apoi devine întunecată, scufundată și uscată; se pot dezvolta fisuri la marginea zonei scufundate. Crenguțele și ramuri tinerele sunt primele care mor și par arse sau atacate de rugină. Ramurile pot fi îndoite nefiresc. Frunzele moarte și fructele rămân pe ramuri.

Ciclul bolii

Inițial boala pătrunde adesea în copac prin deschideri naturale, în special prin flori și prin intermediul tăierilor de primăvară. Odată stabilit în copac, focul invadează rapid copacul și se răspândește în crengile mai vechi.

Focul se poate răspândi de la plantele bolnave la plantele sănătoase prin ploaie, vânt și instrumente folosite la tăierea copaciilor. Bacteria poate supraviețui iernii pe ramurile infectate. Primăvara, bacteriile se scurg din afară prin intermediul mucusului și atrag albinele și alte insecte. Apoi insectele ajută la răspândirea bolii la plantele sănătoase. Bacteriile se răspândesc rapid prin țesutul plantei la căldură (peste 18 C) și vreme umedă.

Managementul bolii

În timpul primăverii și verii, tăiați ramurile infectate cu marjă de 8 cm în jurul daunelor. Evitați tăierea atunci când plantele sunt umede. Scufundați instrumentele de tăiere în 70% alcool izopropilic (alcool de frecare) sau 10% soluție de clor (1 parte clor la 9 părți soluție de apă) între fiecare tăietură. Spălați și forfecați cu ulei când ați terminat. Aceste practici evită răspândirea agentului patogen.

Evitați fertilizarea grea cu azot, mai ales vara, când este cea mai susceptibilă infecția. Evitați stropirea cu apă. Controlul chimic nu este întotdeauna eficient și trebuie aplicat preventiv. Prin urmare, în anii în care vremea caldă, umedă și umedă coincide cu înflorirea și apariția frunzelor, pulverizați plantele cu un fungicid care conține sulfat de cupru de bază sau un antibiotic pentru a reduce infecția. Aplicările de antibiotic trebuie să înceapă la începutul înfloririi și să continue la fiecare 3-4 zile în perioada de înflorire.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro