Ficusul: natura în apartament

Ştiaţi că ficusul este rudă apropiată cu arborele de cauciuc sau cu smochinul? I se mai spune şi smochin plângător şi este una dintre cel mai des crescute plante în apartamente şi birouri. Iată ce trebuie să ştiţi pentru ca ficusul dumneavoastră să fie puternic, frumos şi sănătos.

Cu frunzele lucioase, cărnoase, verde închis sau cu dungi, un ficus este o adevărată încântare pentru oricine îl priveşte. Versatil, ficusul, prin diferitele sale varietăţi, poate fi crescut şi în spaţii mici, dar şi în zone generoase unde poate creşte ca un adevărat arbore.

Cum creştem un ficus

Din fericire, indiferent de tipul de ficus, creşterea sa nu este complicată atâta timp cât urmăm câteva reguli simple.

În primul rând ficusului nu îi place nicidecum lumina directă, preferând spaţiile luminoase dar cu lumină indirectă sau filtrată. De cele mai multe ori expunerea la lumină directă îl va face să îşi piardă mare parte din frunze.

Lumina merge mână în mână cu temperatura şi ficusul suportă temeperaturi moderate, simţindu-se într-o plajă de la 16 grade la cca 21 de grade. Nu îl poziţionaţi lângă uşi sau geamuri deoarece este sensibil la curent şi va reacţiona prin pierderea frunzelor sau oprirea creşterii.

De asemenea, este importantă păstrarea unei umidităţi ridicate în jurul plantei. Stropirea regulată a frunzelor ficusului sau aşezarea lui pe un pat de pietre aşezate în apă poate fi o metodă excelentă de menţinere a umidităţii. Dar ţineţi minte că ficusului nu îi place să stea cu „picioarele în apă” şi să aibă rădăcinile foarte ude. Verificaţi uşor nevoia de apă a ficusului pipăind partea de sus a solului. Dacă pământul este încă umed, nu mai puneţi apă; dacă este uscat, ficusul are nevoie de apă.

Unul dintre secretele unui ficus sănătos, este hrănirea sa regulată cu îngrăşăminte naturale, deoarece are tendinţa de a creşte repede şi de a „mânca” cu nesaţi toate substanţele nutritive. 

Problemele ficusului

Mai devreme sau mai târziu, majoritatea ficuşilor trec prin experienţa pierderii frunzelor. Cauzele acestei probleme sunt variate şi pot proveni din:

  • Udare excesivă sau prea puţină
  • Umiditate scăzută
  • Lumină insuficientă
  • Replantare
  • Curenţi de aer
  • Schimbare bruscă de temperatură
  • Dăunători

Referitor la dăunători, ficuşii sunt sensibili la păduchii lânoşi, păduchii ţestoşi şi acarienii. Cea mai bună cale de a preveni infestarea ficusului este menţinerea sănătăţii lui şi respectarea condiţiilor de creştere.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »