Feriți-vă de insecte!

Când ne petrecem toată ziua în grădină, trebuie să învățăm să ne ferim de insecte. Țânțarii, viespile sau căpușele sunt parte din viața grădinii noastre, însă, uneori, ne pot face probleme serioase.

Iată cum ne putem feri:  

Țânțarii: sunt poate cei mai periculoși dintre dăunătorii de vară. Produc mușcături, umflături roșii și mâncărimi. Dar adevărata amenințare este capacitatea lor de a transmite numeroase boli, inclusiv virusul West Nile, malarie și alte boli tropicale febra galbenă, dengue și encefalita ecvină de est (EEE).

Prevenție: Evitați să lucrați în grădină în zori de zi și în amurg, când țânțarii sunt cei mai activi.

Eliminați sau reduceți ochiurile de apă din grădină., care pot constitui fi un loc de reproducere pentru țânțari. Scurgeți ghivecele de flori,  capacele piscinei, butoaiele și alte obiecte care pot colecta apă săptămânal.

Folosiți un insecticid care conține DEET sau picaridină pe pielea expusă oricând afară pentru perioade prelungite.

Căpușele: sunt întotdeauna o problemă în timpul lunilor de vară, atât pentru oameni, cât și pentru animalele de casă, în special câini. Anumite tipuri de căpușe pot provoca boala Lyme (borelioza), o boală infecțioasă cu afectare sistemică produsă de o bacterie (Borrelia burgdorferi).

Riscuri: anumite căpușe pot transmite boala Lyme oamenilor, precum și animalelor de companie. Simptomele bolii Lyme includ febră, dureri de cap, oboseală și o erupție cutanată caracteristică (ochi de taur). Boala Lyme poate afecta și articulațiile, inima și sistemul nervos dacă nu este tratată.

Prevenție: Purtați pantaloni lungi, cămăși cu mâneci lungi și pantofi cu vârfuri închise atunci când sunteți în aer liber, mai ales în zonele din grădină cu iarbă înaltă. Purtați îmbrăcăminte deschisă la culoare, ceea ce face mai ușor să reperați căpușe și alte insecte.

Purtați un spray împotriva insectelor care conține cel puțin 20% DEET atunci când sunteți în aer liber.

Albinele și viespile: apar frecvent la petrecerile la piscină, la grătare, în special în lunile de vară. Viespile sunt în special periculoase, atunci când un stup este amenințat sau provocat și roiesc în grup.

Riscuri: albinele și viespile pot produce alergii severe celor predispuși. Solicitați imediat asistență medicală dacă este înțepat, deoarece reacțiile pot fi severe.

Prevenție: purtați încălțăminte, mai ales în zonele cu iarbă. Supraînsămânțați zonele ierboase pentru a obține o acoperire mai bună, deoarece acest lucru va descuraja insectele care cuibăresc pământul.

Scoateți frecvent gunoiul și păstrați coșurile de gunoi acoperite.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro