Trandafirii sunt mândria grădinilor noastre. Culorile lor vii şi talia lor zveltă adaugă nobleţe oricărui colţ de grădină. Cu toate acestea,deseori ne pierdem tufele de trandafiri sau le vedem chinuite de dăunători şi boli. Una dintre cele mai frecvente boli ale trandafirului este făinarea.
Făinarea trandafirului – Sphaerotheca Pannosa var. rosae
Făinarea este una dintre cele mai răspândite şi grave boli ale trandafirilor, indiferent dacă sunt cultivaţi în sere, în câmp sau în grădinile proprii. Odată ce a infectat planta, făinarea poate provoca daune imense tufei de trandafiri.
Simptome
Simptomele timpurii ale făinării pot include zone asemănătoare unui blister roșu de pe suprafața frunzei superioare, urmate de o creștere albă, pudrată pe părțile aeriene ale plantei. Făinarea este uneori confundată cu mucegaiul care apare pe partea inferioară a frunzelor.
Deși ciuperca poate infecta orice parte a plantei, țesutul mai tânăr, mai suculent prezintă de obicei primele semne de boală. Ciuperca poate infecta, de asemenea, florile, sepalele (acoperirile verzi ale unui mugure de flori) și mugurii nedesfăcuți.
După ce ciuperca preia planta, frunzele îşi pierd în mare parte capacitatea de fotosinteză ceea ce împiedică creşterea frunzelor şi florilor. Lăsată necontrolată, boala poate prelua întreaga tufă şi o poate distruge.
Cauza
Ciuperca Sphaerotheca pannosa var. rosae (cunoscută şi ca Podosphaera pannosa), este patogenul care cauzează făinarea trandafirilor. Este un patogen care are nevoie de o gazdă vie pentru a-şi completa ciclul de viaţă care poate fi scurt, de 72 până la 96 de ore în condiţii favorabile.
Sporii ciupercii atacă zonele de creştere ale plantei prin penetrarea celulelor şi hrănirea cu nutrienţi şi apă din celulele gazdei. În tot acest timp mucegaiul se răspândeşte pe frunze. Sporii se dezvoltă în lanţuri şi produc creşterea făinoasă. Din cauza acestui aspect făionos, sunt uşor transportaţi de vânt şi infestează alte plante. Fungii pot rămâne în hibernare în muguri.
Factori de mediu
Făinarea este cel mai activă primăvara atunci când avem zile calde şi nopţi reci. Ca la majoritatea fungilor, circulaţia slabă a aerului şi umiditatea ridicată promovează creşterea.
Controlul făinării
Această ciupercă este prezentă în sol, așteptând condiții favorabile pentru a infecta plantele sensibile. De aceea este important să folosim tehnici adecvate pentru a preveni și controla îmbolnăvirea trandafirilor
- Curățați și aruncați frunzele căzute și resturile plantelor din jur.
- Tăiaţi părțile infectate și ardeţi-le.
- Oferiți trandafirilor hrană și apă în mod adecvat pentru a-și menține apărarea imună.
- Păstrați solul bine udat pentru a preveni pierderea de umiditate și
- Plantaţi trandafirii suficient de îndepărtaţi astfel încât să asiguraţi o bună circulație a aerului și să preveniţi supraaglomerarea.
- Udaţi trandafirii în a doua parte a dimineții, astfel încât frunzele să se poată usca rapid și pentru a evita infecția cu alți agenți patogeni fungici.
- Utilizați fungicide ca măsură preventivă în condiții optime de creștere. Asigurați-vă că citiți etichetele produsului și urmați toate indicațiile.
- Puteţi folosi ceai de isop sau 10g de praf de copt amestecat într-un litru de apă pentru a controla infectările uşoare.