Animalele de companie nu sunt doar de decor! Ele locuiesc alături de noi și trebuie să le facem să se simtă cât mai bine în grădina casei!
Amenajarea grădinii pentru animalele de companie va avea succes dacă luați în considerare siguranța și confortul animalului dumneavoastră de companie în fiecare aspect al amenajării.
Cele mai importante elemente de proiectare includ stabilirea limitelor, oferirea de zone umbroase pentru animale, accesul la apă de băut și zone speciale pentru eliminare. Dacă aveți un câine, va trebui să includeți locuri speciale în care să alerge și să se joace.
Stabiliți limite
În ceea ce privește pisicile, dresajul nu prea are șanse de reușită. Dar, în ceea ce privește câinele, acesta trebuie să fie învățat să respecte comenzile de bază. Câinii pot fi făcuți cu ușurință să înțeleagă care zone din curte sunt interzise. Utilizați garduri mici pentru a delimita zonele. Folosiți același material pentru toate barierele și câinele va recunoaște ușor limitele. De asemenea, straturile înălțate pot fi un semn de avertizare pentru câine care va înțelege că este o zonă în care nu are acces. Dacă instalați gard perimetral și câinelui îi place să patruleze, ar trebui să lăsați o margine goală de cca un metru între gard și straturi.
Creați zone cu multe plante
Zonele dens plantate servesc la protejarea plantelor fragede. Înconjurați și protejați vegetația delicată cu arbuști rezistenți și cu plante perene robuste.
Asigurați o zonă pentru exerciții
Câinii sunt proiectați să alerge. De aceea este necesar să lăsați o parte din zona cu iarbă liberă pentru ca câinele să poată alerga și să se poate juca. Veți diminua riscul ca animalul să dea iama în straturile cu flori sau legume. Dați-i și motive de distracție și furnizați-i jucării cu care să se întrețină atunci când nu sunteți acasă.
Creați alei
Aleile vă pot ajuta să vă antrenați animalul de companie să știe unde ar trebui și nu ar trebui să meargă în grădină. O metodă excelentă este să observați ce rută o face de obicei animalul de companie către o zonă preferată și să o transformați într-o alee. Folosiți materiale prietenoase cu labele prietenului dumneavoastră, cum ar fi plăcile sau pietrișul neted – nimic ascuțit.
Faceți o groapă
Câinii vor săpa, așa că asigurați-i o groapă în care să dea liber frâului instinctelor sale naturale. Umpleți groapa cu nisip. Îngropați jucăriile, oasele sau dulciurile chiar sub suprafață. Lăudați-vă animalul de companie pentru că a săpat în zona specială.
Creați o zonă pentru eliminare
Pentru a rezolva problema petelor maronii inestetice de pe gazon cauzate de azotul din urina de câine, creați o zonă desemnată pe care câinele dumneavoastră să o folosească. Antrenați-l să folosească această zonă. Descurajați pisica să își facă nevoile în straturile de flori prin instalarea unui stropitor activat de mișcare sau prin acoperirea solului cu materiale incomode, cum ar fi mulci. Faceți o cutie cu nisip pentru pisici. Înconjurați-o cu iarba pisicii (Nepeta cataria) pentru a atrage animalul de companie.
Oferiți umbră și apă
Câinii au puține glande sudoripare, așa că sunt deosebit de sensibili la căldură. Asigurați o protecție adecvată împotriva soarelui. Este la fel de important să vă mențineți animalul de companie hidratat, așa că aveți la dispoziție o sursă de apă curată.
Faceți o schiță a grădinii
Faceți un desen la scară a grădinii. Puneți o foaie de hârtie de calc deasupra și schițați zonele de soare și umbră. Schițați căile pe care le parcurge câinele prin grădină – acestea vor deveni aleile. Marcați zonele de interes deosebit și introduceți articolele specifice care satisfac nevoile animalului de companie, cum ar fi o groapă de săpat. Adăugați plante, inclusiv unele pe care animalele le pot mânca: iarna pisicii, iarbă de lămâie și valeriană pentru pisici și poate câteva fructe și legume suplimentare pentru câini. Nu uitați să verificați cu medicul veterinar!