Dăunătorii și bolile lalelelor

Lalelele sunt o adevărată simfonie de culori în grădină și anunță cu surle și trâmbițe venirea primăverii! Dar ce ne facem când lalelele noastre sunt atacate de dăunători și de boli?

Cel mai bun mod de a avea lalelele frumoase și sănătoase este să pornim cu dreptul: să avem bulbi sănătoși! Este bine să cumpărați bulbi cât mai frumoși, de la producători consacrați, cât mai fermi, cu defecte foarte mici sau fără defecte.

Apoi, în grădină este extrem de important să asigurați un drenaj bun al apei pentru a preveni înmulțirea insectelor și fungilor și putrezirea bulbilor.

Și totuși, indiferent de cât de atenți suntem, apar probleme. Mai jos vom detalia câțiva dintre dăunătorii cei mai des întâlniți la lalele, cei care adoră să se hrănească cu bulbii de lalele. De asemenea, vom trece în revistă și bolile care afectează frumoasele noastre flori de primăvară.

Dăunători

Dăunătorii la care trebuie să fiți atenți sunt:

  • Afidele
  • Acarienii de bulb
  • Limacșii și melcii
  • Acarienii păianjen
  • Viermii sârmă

Pentru a reduce la minimum daunele provocate de afide și acarieni, verificați zilnic plantele. Îndepărtați manual dăunătorii pe care îi vedeți și spălați apa cu un jet ușor de apă. Pentru infestări masive folosiți săpun insecticid sau ulei de neem.

Încercați să faceți un drenaj bun în jurul plantelor pentru a evita înmulțirea limacșilor și melcilor care preferă mediile umede.

Viermele de sârmă este larva unui gândac și adoră să se hrănească cu bulbi și rădăcini de plante. Din păcate, trăind sub pământ este deseori neobservat, prezența lui fiind identificată doar în momentul în care plantele se ofilesc și săpăm să vedem care este problema în pământ. Ce putem face este să presărăm pământ cu diatomee și să încercăm salvarea plantelor rămase

Animale pofticioase

În plus față de insecte, lalelele stârnesc apetitul și altor dăunători, rozătoarele!

Delicioasele lalelel atrag

  • Veverițe
  • Căprioare
  • Popândăi
  • Șoareci
  • Iepuri

Pentru a le împiedica să ronțăie bulbii, înfășurați zona cu plasă de sârmă sau intercalați rândurile de lalele cu narcise.

Mai puteți așeza și ramuri uscate de trandafiri țepoși care vor descuraja micile animale să umble în preajma lalelelor.

Bolile lalelelor

Lalelele sunt predispuse la o serie de boli. Să examinăm câteva dintre cele mai comune.

Putregaiul cenușiu

Putregaiul bazal, Fusarium oxysporum, cunoscut și sub denumirea de putregai cenușiu, este o ciupercă care atacă bulbii și florile, nelăsând nimic neatacat și în cele din urmă, putrezit.

Focul lalelelor

Botrytis tulipae, alias focul lalelelor, este un alt tip de ciupercă. Afectează frunzele, inhibând creșterea și provocând deformări acestora

Mozaicul lalelelor

Mozaicul lalelelor este o boală provocată de agentul patogen Tulip breaking virus care se transmite prin intermediul bulbilor infectați și se răspândește prin intermediul afidelor. Frunzele capătă un aspect cu pete albicioase sau cu dungi. Boala slăbește planta și provoacă ruptura tulpinii și frunzelor.

Ca un fapt interesant: anomaliile de culoare care făceau ravagii în timpul febrei lalelor, proveneau din soiuri atacate de acest virus. Chiar și astăzi, experții în plante recomandă ca soiurile variegate să nu fie crescute lângă cele cu culori solide. Mai mult, ei spun că este mai sănătos să plantezi separat lalelele roz, roșii, violet și maronii de soiurile de culoare închisă, albă sau galbenă.

Virusul afectează atât lalelele, cât și crinii.

Putregaiul coroanei lalelelor

Putregaiul coroanei lalelelor, Sclerotium delphinii, este o afecțiune fungică în care bulbul și fundul tulpinii sunt acoperite cu o ciupercă albă care determină putrezirea bulbului și înroșirea frunzelor.

Pentru a limita răspândirea unui focar viral sau fungic, îndepărtați toate materialele vegetale afectate și aruncați-le în coșul de gunoi. O aplicare de fungicid poate proteja plantele rămase de alte focare fungice, dar virușii nu răspund la acest tratament.

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro