Cum toaletăm arbuștii cu înflorire de primăvară

Arbuștii care înfloresc la sfârșitul iernii, primăvara și începutul verii au nevoie de tăiere anuală pentru a încuraja lăstari puternici și sănătoși și pentru a îmbunătăți înflorirea. Ca să ne bucurăm de acești arbuști și de florile lor minunate pentru cât mai mult timp este important să îi toaletăm la fiecare început de an!

Sfaturile de toaletare de mai jos sunt potrivite pentru toaletarea arborilor care își pierd frunzele în timpul iernii și care înfloresc primăvara sau la începutul verii. Nu tăiați însă arbuștii tineri, aceștia au nevoie doar de remodelări ușoare.

Altfel se pune problema însă la arbuștii cu ”vechime” care, mai ales dacă nu au fost toaletați regulat, au nevoie de îngrijiri atente.

Momentul potrivit pentru toaletarea acestora este de la sfârșitul iernii până în primăvară și chiar la începutul verii, în funcție de arbust. Astfel i se permite arbustului să se dezvolte armonios și să ne bucure cu un regal de flori!

Tunderea implică, în principiu, îndepărtarea ramurilor deteriorate, bolnave sau moarte și toaletarea arbustului pentru a-i da o formă cât mai frumoasă.

  • Tăiați orice lăstari deteriorați sau morți înapoi la punctul lor de origine
  • În cazul în care există multe tulpini, îndepărtați unele de la nivelul solului pentru a tufa aerisită
  • Scoateți toți lăstarii care par bolnavi pentru a lăsa planta să se concentreze pe generarea de noi lăstari, puternici.

Acestea sunt sfaturile generale de tăiere, dar fiecare tip de arbust are un anumit specific de tăiere, cunoscut mai ales de grădinarii cu experiență.

De exemplu, coacăzul, forsiția, weigela se toaletează tăind ramurile superioare și lăsând lăstarii tineri. Se taie lăsând cca 20% din lungimea ramurilor îmbătrânite.

Alți arbuști, care produc ramuri noi la nivelul solului, trebuie răriți prin îndepărtarea din tulpinile de la nivelul solului. Regula este îndepărtarea a una din trei tulpini de la nivelul solului.

Unii arbuști, cum ar fi cireșul japonez, reacționează foarte bine la tăierile dure, putând să tăiem aproape toate tulpinile până aproape de punctul de origine. Își va reveni spectaculos!

În toate cazurile de tăieri, este bina ca imediat să mulcim în jurul arbustului și să îl hrănim cu îngrășământ.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro